Gradska kasa Užica uvećana za 107 miliona dinara 1Foto: N. Kovačević

Prvim ovogodišnjim rebalansom, užički budžet je uvećan za 107 miliona danara pa će, umesto planiranih 2,76 milijardi, prihodi u gradskoj kasi biti 2,87 milijardi dinara.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je istakao da je i, pored zaduženja kreditom od 150 miliona dinara početkom godine, gradski budžet veoma stabiln i da je iznos od 2,87 milijardi dinara najveći do sada.

On je objasnio da će od 92 miliona dinara, što je iznos prihoda prenetih iz prošle godine, biti raspoređeno 74 miliona, dok će ostatak od 18 miliona dinara poslužiti kao rezerva, ukoliko se budžet ne bude punio po dinamici koja je predviđena početnom projekcijom budžeta.

„Tih 74 miliona dinara smo rasporedili na desetak pozicija, u iznosima od po milion ili dva, ali najveći deo smo planirali za finansiranje projekata sa kojima ćemo konkurisatai za sredstva od ministarstava“, objasnio je gradonačelnik.

On je naveo da je rebalans „dokaz da privreda Užica dobro posluje“ jer se, kako je podsetio, najveći deo budžetskih prihoda ostvaruje od poreza na zarade, a potom dodao da gladsku vlast „ne raduje situacija sa cenom maline, jer će se i to odraziti na budžetske prihode“.

„Prihodi su dokaz da smo vodili racionalnu politiku. Iznos planiranih prihoda, nakon rebalansa, trebalo bi da bude 2,87 milijardi dinara, što nije bilo nikada, pa ni u vreme kada se uzimao veći kredit nego što je uzet ove godine. To znači da možemo da ulažemo  mnogo više u infrastrukturne projekte i da učestvujemo na mnogobrojnim konkurisma za sredstva od pojedinih ministarsava za određene projekte“, poručio je Petković.

Istakavši da je „u ovom momentu užički budžet veoma stabilan i da na računu ima 260 miliona dinara“, Petković je rekao da će taj iznos biti potrošen do kraja godine za infrastrukturne radove koji će uslediti.

Crkvi umanjena naknada za zemljište

Skupština grada je, na sednici u sredu, odlučila da umanji za 99,99 odsto naknadu za uređivanje građevinskog zemjišta od 40 ari, koje je Grad ranije poklonio Crkvenoj opštini užičkoj u naselju Krčagovo za izgradnju pravoslavnog hrama, o čemu je Danas pisao. Protiv tog predloga bio je jedino odbornik LDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari