HBIS grupa najveći izvoznik u Srbiji, slede fabrika Fijat Krajsler automobili i Tigar 1Foto: FreeImages / Filippo Vicarelli

Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u prva tri meseca ove godine iznosila je 977 miliona evra, a najveći izvoznik je kompanija HBIS grupa koja je vlasnik smederevske železare sa izvozom od 177,4 miliona evra, objavilo je Ministarstvo finansija.

Kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija (FCA) je na drugom mestu sa izvozom od 121,4 miliona evra.

Na trećem mestu na listi najvećih izvoznika je Tigar tajers iz Pirota sa izvozom od 108 miliona evra, slede kompanija Boš sa 63,4 miliona evra i Leoni iz Prokuplja sa 62,6 miliona evra.

Naftna industrija Srbije (NIS) je na šestoj poziciji sa 62,4 miliona evra izvoza, a iza nje su Grundfos iz Inđije sa 58,1 milion evra izvoza, Tetrapak iz Beograda sa 53,6 miliona evra i Henkel sa 49 miliona evra.

Među najvećim izvoznicima su i Jura korporacija iz Rače koja je imala izvoz u prva tri meseca ove godine od 48,5 miliona evra, pančevačka HIP Petrohemija sa 41,8 miliona evra, Hemofarm sa 38,3 miliona evra, Impol Seval iz Sevojna sa 31,8 miliona evra, Aptiv mobiliti servis iz Novog Sada sa 30,3 milon evra i Džonson elektrik iz Nišša sa 30,1 milion evra.

Najznačajniji izvozni proizvodi bili su električne mašine, aparati i uredjaji čije je učešće u ukupnom izvozu 12,1 odsto, zatim proizvodi od kaučuka (5,3 odsto), drumska vozila (5,2 odsto), gvožđe i čelik (5,1 odsto) i žitarice i proizvodi na bazi žitarica (4,9 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari