I ušteda energije i zdravija sredina 1Foto: Zoran Panić

Na nedavnoj konferenciji „Nedelja obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti“ u Berlinu koju su organizovali nemačko Ministarstvo ekonomije i nemačka organizacije za tehničku saradnju GIZ u Berlinu, osim predstavnika GIZ-a i Ministarstva energetike, učestvovali su i članovi Projektnog tima Grada Pirota.

Pomoćnik gradonačelnika Goran Popović, energetski menadžer Bojan Ivković i zamenica načelnika Gradske uprave Irena Kostić prezentovali su u Berlinu rezultate projekata javno-privatnog partnerstva „Uvođenje biomase u četiri pirotske škole“.

Posle dve grejne sezone na biomasu vidljive su uštede energije.

– U saradnji sa GIZ-om pre nekoliko godina krenuli smo u projekat prelaska kotlarnica sa lož-ulja na biomasu u četiri pirotske škole. Rezultati koje imamo u praksi su pozitivni. Već imamo neka iskustva na osnovu podataka iz protekle dve grejne sezone. U prvoj grejnoj sezoni imali smo oko 30 posto uštede energije ili, u novcu, osam miliona dinara. U prošloj grejnoj sezoni imamo još bolje rezultate. Uštede iznose 35 posto ili oko 9,5 miliona dinara. Uz to grejanje je kvalitetnije. Koristi se lokalni energent biomasa, a ceo energetski sistem je efikasniji – kaže za Danas energetski menadžer Grada Pirota Bojan Ivković.

Kako objašnjava, jedna od glavnih karakteristika javno-privatnog partnerstva je da pored zadovoljavanja javnog interesa mora da postoji motiv privatnog partnera da uđe u ceo posao: – Dosadašnja iskustva govore da oni imaju i materijalnu korist. Osim investicija u opremu oni su zadovoljni i finansijskim efektima.

Prema njegovim rečima, okosnica skupa u Berlinu bila je razmena iskustva o novim pravcima u ovoj oblasti.

– Grad Pirot je na ravnopravnom nivou sa većinom zemalja, pa čak i sa organizacijama iz Nemačke. Prihvaćena su naša iskustva. Utisak je da je naš projekat prihvaćen kao projekat pozitivne prakse – kaže Ivković.

Javno-privatno partnerstvo u Pirotu ogleda se i na primeru dve zgrade koje su energetski efikasne, a takav princip učešća grada sa 80 posto, a stambenih zajednica sa 20 posto se nastavlja i dalje. Daje i rezultate.

– Ovo nije klasično javno-privatno partnerstvo, već odnos Gradske uprave i privatnih partnera. Ovo je druga vrsta pomoći lokalne samouprave građanima u domenu povećanja energetske efikasnosti, investiranja u smanjenje potrošnje energije i povećanja komfora građana – objašnjava Ivković.

Pored finansijskih efekata i lokalna zajednica ima koristi, jer je grad lepši, a smanjena je i emisija štetnih gasova. Po ovom principu – da Grad finansira 80 posto, a stambene zajednice 20 posto – rekonstruisane su i energetski postale efikasne zgrade u Ulici vojvode Stepe i Knjaza Miloša u centru grada. Ovakva praksa se nastavlja i ove godine.

– Raspisan je konkurs i odobrena su sredstva za kompleks zgrada u Dragoševoj ulici u centru grada. U toku je javni poziv za izbor izvođača. Moraju da se poštuju sve zakonske procedure. Kad je reč o dokumentaciji, proces nije komplikovan. Lokalna samouprava pomaže i oko sufinansiranja izrade tehničke dokumentacija – kaže Ivković.

Branković: Nemamo problema sa grejanjem

Direktorka OŠ „‘Dušan Radović“ Nataša Branković, jedne od četiri pirotske škole koje se greju na biomasu, kaže da je prelazak na ovaj energent spas za školu.

– Iskustva su zaista pozitivna. Nemamo više problema sa starim kotlom i sa kvarovima. Sada je u školi mnogo toplije a grejanje je čistije. Uštede su znatne. Pored naše škole, na biomasu se greje i vrtić „Prvomajski cvet“ Predškolske ustanove „Čika Jovan Zmaj“ koji je u našem komšiluku – kaže Branković.

Tekstovi su deo projekta „Energetski efikasniji i ekološki čistiji“, koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u medijskom prilogu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari