Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" traži ostavku gradonačelnika Darka Bulatovića 1Fonet/Marko Mišić

Inicijativa „Ne damo niški aerodrom“ saopštila je danas da je umesto eventualnog referenduma na kojem bi se građani Niša izjasnili o tome da li žele besplatno da ustupe ovaj aerodrom državi bolje zahtevati da se pre donošenja bilo kakve odluke o statusu aerodroma uradi nezavisna studija ekonomske opravdanosti modela centralizacije aerodroma , kao i drugih mogućih modela upravljanja nad njim.

Inicijativa je navela da su predlozi DS o održavanju referenduma ukoliko Skupština grada donese odluku o besplatnom prenosu osnivačkih prava i imovine niškog aerodroma Republici „interesantni sa aspekta čuvanja vlasništva aerodroma na nivou grada“, ali da bi referendum bio suvišan ako bi se uradila nezavisna analiza ekonomske i društvene opravdanosti centralizacije niškog aerodroma, uporedno sa drugim mogućim modelima upravljanja. Podaci iz analize poslužili bi kao dobra osnova za javnu raspravu i pronalaženju rešenja za status aerodroma.

Inicijativa je dodala da izrada ovakve studije podrazumeva i da Skupština grada Niša odbije predlog Gradskog veća u vezi sa poklanjanjem aerodroma centralnom nivou vlasti, a da gradonačelnik Darko Bulatović i članovi Gradskog veća daju ostavke „zato što su brzopleto i bez adekvatnih informacija bili spremni da poklone aerodrom koji pripada Nišlijama i Nišlijkama“.

– Studija bi morala da uključuje ne samo zatvorenu finansijsku analizu funkcionisanja aerodroma u Nišu, već i analizu uticaja svakog od modela na lokalni i regionalni ekonomski i društveni razvoj, kao i analizu uvećanih troškova putovanja avio-saobraćajem koje će podneti građani svojim novcem ukoliko dođe do prebačaja saobraćaja na beogradski aerodrom. Svaka odluka doneta bez ovih podataka je nekompetentna i neodgovorna – navodi se u saopštenju, uz podsećanje da prema sadašnjem predlogu republičke vlade i Gradskog veća Niša „nema nikakvih pisanih obaveza Republike u odnosu na razvoj aerodroma koji namerava da preuzme“.

Prema navodima Inicijative, postojeća istraživanja i analize, kao i finansijski izveštaji aerodroma, ukazuju na „značajne uspehe postojećeg modela upravljanja niškim aerodromom“, pa otud i pitanje zašto se jedan uspešni model zamenjuje neizvesnim, neistraženim i centralističkim modelom upravljanja. Međunarodna istraživanja pokazuju da lokalni i regionalni aerodromi stvaraju četiri do sedam radnih mesta u lokalnoj ekonomiji na jedno novo radno mesto na aerodromu.

– Zato veliki broj lokalnih samouprava i regiona u svetu subvencioniše rad svojih aerodroma kako bi obezbedile rast ekonomije, te ulaganja u formi subvencije nisu neobična ili negativna pojava – navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari