Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" zahteva od odbornika da ne izglasaju odluku o smeni direktora 1Foto: Sajt Aerodroma Niš

Od odbornika Skupštine grada Niša tražimo da ne usvoje predlog odluke Gradskog veća o smeni direktora JP “Aerodrom Niš” I Aerodroma “Konstantin Veliki”Vladice Đurđanovića I da postupaju po zakonskim procedurama, navode u Inicijativi “ Ne damo niški aerodrom”.

Smenu Đurđanovića je predložio Grad Niš kao osnivač preduzeća JP “ Aerodrom Niš”, a na osnovu izveštaja budžetske inspekcije koja je, kako je rečeno na Gradskom veću, utvrdila nepravilnosti.

– Smena direktora isključivo je pokušaj da se pokaže kompaniji Vansi er, koncesionaru Beogradskog aerodroma, da država može kroz partijske kanale da kontroliše razvoj niškog aerodroma i bez zvaničnog preuzimanja-konstatuju u Inicijativi.

Oni pitaju zašto se baš sada smenjuje direktor po partijskoj odluci, a ne po zakonskoj proceduri i na osnovu nadležnih institucija koje su i ranije ukazivale na problem. 

-Problem je što jedino direktor može da potpiše predaju licence Niškog aerodroma državi, a o ostalim stvarima odluku donose odbornici Skupštine grada-navode u Inicijativi.

– U Sekretarijatu su primetili da je masa veća i da je prosečna zarada veća u odnosu na prethodni mesec za 13.300 dinara. Oni su to signalizirali nama da nešto nije u redu, a mi smo uputili zahtev Budžetskoj inspekciji-rekao je zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur.

Đurđanović je navodno nezakonito povećao početnu osnovicu za plate za dve trećine, čime je napravio probleme budžetu Niša.

-Menjani su i sistematizacija i opisi radnih mesta, pa je plata rasla i sa tim promenama.Masa za zarade je bila veća od predviđene programom poslovanja-rekao je Banđur.

Aerodrom Niš ima rok od pet dana da, od trenutka kada stigne izveštaj budžetske komisije, odgovori žalbom na rešenje. Takođe, direktor ima rok od 20 dana da dostavi svoj odgovor nakon čega bi Gradsko veće donelo konačan zaključak i uputilo ga na izglasavanje Skupštini grada.

Niko od članova Gradskog veća nije hteo da objasni zašto je direktor Aerodroma tek sad smenjen, iako se još od 2015. godine u javnosti znalo za ovaj problem.

Aerodrom “Konstantin Veliki” demantovao je optužbe o rezultatima budžetske inspekcije I naveo da njima nikakav zapisnik ili zaključak nije dostavljen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić I ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović ocenjivlai su da je rukovodstvo Aerodroma nesposobno.

Vučić je govoreći o problemima na Niškom aerodromu pominjao “dvojac koji potpisuje ugovore sa avio-kompanijama”.

Na preporuku Vlade Srbije Gradsko veće je 30. marta usvojilo odluku da se državi besplatno ustupe osnivačka prava, kompletna imovina, sertifikati i licence Niškog aerodroma, koji u poslednje tri godine beleži značajnu poslovnu ekspanziju i povećanje broja putnika.

Građanski protesti u organizaciji neformalne Inicijative „Ne damo niški aerodrom“počeli su odmah posle usvajanja te odluke, a na protestima je izražena sumnja da država želi da preuzme upravljačku kontrolu nad Niškim aerodrom kako bi narednih godina ograničila broj njegovih putnika u korist koncesionara Beogradskog aerodroma, francuske kompanije Vansi erport.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, resorna ministarka Zorana Mihajlović i njen pomoćnik Zoran Ilić potvrdili su da koncesioni ugovor predviđa tu vrstu ograničenja

Sednica Skupštine Niša na kojom odbornici treba da odluče o sudbini Niškog aerodroma trebalo je da bude održana 10. maja, ali je odložena izgovorima da ne radi klima u sali I da se čeka da prođe gradska slava.

Predsednik Skupštine Niša Rade Rajković najavio je će sednica biti održana nakon sastanka šefova odborničkih grupa, koji treba da bude ove nedelje. Međutim, taj sastanak nije održan, tako da sednice još nije zakazana.

Krajnji rok za održavanje sednice je 23. jun, odnosno 90 dana od poslednjeg zasedanja, tako da ako niški parlament ne bude zasedao do tada, u Nišu će biti uvedena prinudna uprava.

ĐURĐANOVIĆ ČLAN NOVE SRBIJE ILI SNS

Vladica Đurđanović je imenovan za vršioca dužnosti direktora Aerodroma 2014. godine, posle ostavke Dragana Bugarinović. Posle konkursa na kojem je bio jedini kandidat, izabran je za direktora 2015. godine.

Đurđanović je bio dugogodišnji član Nove Srbije i na čelu ove partije u Opštini Crveni Krst. Navodno je postao član SNS neposredno pre nego je postao direktor Niškog aerodroma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari