Inspekcija ne reaguje na postupke Jure 1Foto: Vanja Keser (arhiva)

Iako najavljeni, inspektori rada juče posle podne nisu se pojavili u fabrici južnokorejske Jura korporacije u Rači Kragujevačkoj, gde je trebalo da konstatuju da je izveštaj predstavnika kragujevačkog Instituta za javno zdravlje i regionalne privredne komore da je menadžment Jure prekršio dogovor o smanjenju obima rada u preduzeću postignut 8. aprila sa sindikatom.

– Iz Inspekcije rada upravo smo obavešteni da njihovi inspektori nisu došli u našu fabriku, zbog toga što navodno treba istovremeno da se pojave u sve tri Jurine fabrike u Srbiji, u Rači, Nišu i Leskovcu. Ne znam ko će da snosi odgovornost ukoliko se određeni broj radnika zarazi korona virusom dok se inspektori rada ne dogovore da istovremeno dođu u sve tri fabrike u Srbiji – rekao je juče našem listu predsednik Sindikata u Rači Saša Marković, napominjući da gotovo svi radnici te firme od prekjuče rade u tri smene, da za pojedinim radnim stolovima operacije završava po više radnika, među kojima je fizičko rastojanje tek 30 do 40 centimetara, dok na pauzama po nekolicina njih sedi na istoj  klupi.

U FABRIKU SE VRATILO OKO 300 ORUŽARA

U Zastavi oružju upravo je počelo da radi nešto više od 300 oružara koji su, prema informaciji iz fabričkog Sindikata, angažovani na stvaranju uslova za ponovno pokretanje proizvodnje pešadijskog naoružanja, te lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbrane. Očekuje se da će do kraja sedmice u fabrici da bude angažovano još nekoliko stotina, od ukupno oko 2.500 radnika.  Fabrički Krizni štab u petak, 24. aprila, treba da donese odluku o tome kada će Zastava oružje da počne da se radi punim kapacitetom. Moguće je da to bude već od 27. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari