Investicija od 30 miliona evra 1Foto: Beta/AP

Premijerka Ana Brnabić u subotu, 13, juna, u Kragujevcu, saznaje naš list, treba da otvori Državni data centar koji je Vlada Srbija lane, na početku izgradnje, najavila kao strateški objekat u procesu digitalizacije Srbije.

Podsetimo da je izgradnja Državnog data centra u Kragujevcu startovala 3. jula 2019, te da je tom prilikom istaknuto da je reč o objektu koji će obezbediti sigurnost podataka od važnosti za državu, privredu i građane, brži razvoj elektronske uprave i povezivanje baza podataka.

Državni data centar u Kragujevcu površine je 11.000 kvadratnih metara i u njegovu i izgradnju i opremanje, prema ranijim informacijama, uloženo je više od 30 miliona evra.

Predsednica Vlade Ana Brnabić je 3. jula prošle godine, na početku izgradnje Državnog data centra rekla da je to “emotivan i važan dan za nju, jer Srbiju vodi pravo u budućnost”.

– To je taj backup, Data recovery centar, koji će biti u stvari još jedna bezbednosna brana za podatke, rekla je Brnabić na svečanosti u Kragujevcu i istakla da mnoge ekonomski naprednije zemlje svoje i podatke svojih građana čuvaju u inostranstvu.

– Data centar je važan iz više razloga. Prvi je da ovim obezbeđujemo punu, potpunu bezbednost podataka naših građana, da ćemo ovo uraditi na najmoderniji način i time Srbiju staviti na mapu zemalja, malobrojnih zemalja, koje imaju Data centre za bezbednost podataka i čuvanje podataka ove vrste”, rekla je Brnabić.

Dodala je da će najmodernija infrastruktura omogućiti bržu, efikasniju, bolju, bezbedniju elektronsku upravu i njen brži razvoj u zemlji, kao i dalje pozicioniranje Srbije kao zemlje koja je kredibilna destinacija za investicije.

U Kragujevcu su 3. jula prošle godine potpisana i tri memoranduma o saradnji sa kompanijama Majkrosoft, Orakle i Bankom Poštanska štedionica koje su prve odlučile da svoje podatke čuvaju u Državnom data centru.

U Data centru Kragujevcu, kako je najavljeno, biće angažovano 30 visokostručnih kadrova iz oblasti IT, mašinstva i energetike, te nekoliko stotina stručnjaka za održavanje sistema kada bude imao veći broj velikih komercijalnih korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari