Izbačeni svi kriterijumi za određivanje plata 1Foto: FoNet Vlada Srbije Slobodan Miljević

Iako smo svakodnevno svedoci toga da su neki plaćeni više, a češće manje nego što zaslužuju ili što bi trebalo po zakonu, primer fabrike opreme i mašina Goša FOM iz Smederevske Palanke se posebno izdvaja jer u njoj poslednjih meseci do u dinar istu zaradu primaju i pojedini visoko kvalifikovani i nekvalifikovani radnici.

Sudeći prema platnim listićima, u koje je Danas imao uvid, u Goši FOM radnici sa šest različitih stručnih sprema, od nekvalifikovanih radnika, polu ili visoko kvalifikovanih do onih sa srednjom ili višom stručnom spremom zarađuju platu od 30.957,20 dinara bruto.

– Poslodavac je u Pravilniku o radu izbacio svaki kriterijum za određivanje plate i uveo samo promenljivu cifru i nazvao je osnovna bruto zarada. Ta cifra ničim nije vezana za školu, fakultet, kvalifikacije koje ima radnik, poslodavac je menja kako mu se ćefne – kaže za Danas diplomirani mašinski inženjer Radiša Stevanović, koji ima 27 godina radnog staža.

Stevanović od 1997. radi u Goši FOM. Od 2012, kako kaže, počinju problemi, jer ga tada direktor prebacuje na radno mesto sa srednjom stručnom spremom i smanjuje platu. Trenutno prima zaradu tek nešto veću od 30.000 dinara (41.000 dinara bruto), međutim, on kaže da nije jedini koji ima problem. Od uvođenja novog Pravilnika o radu prošle godine dešava se da su svi bili primorani da potpišu novi ugovor o radu koji je u skladu sa novim pravilnikom, a, kako tvrdi, mimo zakona o radu.

– Svrstan sam ispod polukvalifikovanog radnika, pa ne znam šta dalje smera poslodavac, u takvom sam strahu i beznađu, da ne mogu da vam opišem. Evo da vidite, 11.000 dinara ima veću platu PKV radnik od mene, ja ne mogu nikako to da shvatim – napominje Radiša Stevanović.

Prema njegovim rečima, on je povodom ovoga pisao inspekciji rada i podneo tužbu za mobing protiv direktora, koja je trenutno pred Višim sudom u Smederevu.

Dnevni list Danas je pokušao da iz ovog preduzeća dobije informaciju o tome da li je tačno da je usvojen novi pravilnik na osnovu kog se zaposlenima sa najrazličitijim stručnim spremama isplaćuje jednaka zarada, kao i da li je sve to u skladu sa zakonom, međutim ni posle 10 dana nismo dobili odgovor od nadležnih u fabrici.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Goša FOM je prošlu godinu završila u plusu nešto većem od 10 miliona dinara, a godina pre toga završena je sa dobitkom od 16 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari