Pozitivna slika koja je prekjuče stigla sa Beogradske berze nije obeležila i jučerašnji dan. Sreda je donela novi zaokret u kretanjima vrednosti indeksnih pokazatelja koji su trgovanje završili u minusu. Opšti indeks BELEXLINE izgubio je 0,49 odsto vrednosti, dok su indeksi likvidnijih hartija – BELEX15 i SRX završili sa gubitkom od 0,61, odnosno 0,32 odsto.

Pozitivna slika koja je prekjuče stigla sa Beogradske berze nije obeležila i jučerašnji dan. Sreda je donela novi zaokret u kretanjima vrednosti indeksnih pokazatelja koji su trgovanje završili u minusu. Opšti indeks BELEXLINE izgubio je 0,49 odsto vrednosti, dok su indeksi likvidnijih hartija – BELEX15 i SRX završili sa gubitkom od 0,61, odnosno 0,32 odsto. Negativnu sliku koja dolazi sa Berze upotpunjuju i podaci o padu cene akcija Planuma (11,15 odsto), Puteva Požega (7,41 odsto), kao i Puteva Užice (4,62 odsto). Ukupan promet beleži blagi porast od oko sedamnaest miliona i zaustavlja se na nivou od 295,6 miliona dinara. Dominiraju strani investitori sa učešćem od 69,46 odsto. Posebno se ističe njihov rezultat kod prodaje akcija, gde beleže učešće od visokih 83,84 odsto.
Kao i prethodnih dana, investitori su najviše ulagali u vlasničke papire niške AIK banke, koje su se, s prometom od 64,7 miliona dinara, našle na prvom mestu. Nešto manji promet, ili 55,4 miliona dinara, zabeležen je u trgovanju akcijama Sojaproteina, dok je na hartije od vrednosti Energoprojekt holdinga potršeno 49,5 miliona dinara. Dosta se trgovalo i akcijama Komercijalne banke iz Beograda (18,2 miliona dinara), koje jedine uspevaju da poprave cenu, i to za 2,22 odsto. Veći promet imale su još i akcije novosadske Metals banke, kojima je trgovano za 13,4 miliona dinara. Interesovanje za obveznice Republike Srbije zadržano je na niskom nivou, i juče je iznosilo 112.577 evra. Više od devedest odsto te sume, odnosno 101.261 evro, ostvareno je kroz trgovanje jednom serijom – A2008K. Za razliku od ove serije, za serijama koje dospevaju na naplatu 2011. i 2014. godine nije bilo tražnje.
Beogradska berza je juče organizovala i jedno premijerno trgovanje – za akcije preduzeća Jedinstvo iz Vlajkovca. Akcije tog preduzeća ostvarile su rast cene od 266,97 odsto i obim prometa od jedne akcije. Inače, pravila berze dozvoljavaju da cena hartija u prvom trgovanju može varirati u rasponu od -50, do +300 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari