Izveštaj GRECO: Nizak napredak Srbije u sprečavanju korupcije 1Foto: Stanislav Miljoković

Srbija je u potpunosti ispunila samo četiri od 17 preporuka za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima koje je sačinila Grupa država protiv korupcije (GRECO), kao telo Saveta Evrope zaduženo za praćenje napretka zemalja, među kojima je i naša, u ovoj oblasti.

Prema izveštaju GRECO za 2020. godinu koji je danas objavljen, Srbija je delimično ispunila 12 preporuka dok jedna ostaje potpuno neispunjena.

Vlasti u Srbiji dobile su ocenu „niskog napretka“ u usklađivanju sa preporukama GRECO, zbog čega se naša zemlja nalazi na listi od 16 zemalja koje GRECO posmatra po proceduri neusklađivanja.

Prema ukupnom broju potpuno ispunjenih preporuka, Srbija se nalazi u grupi zemalja koje imaju „veoma nizak udeo potpuno ispunjenih preporuka“ sa 23,5 odsto potpune ispunjenosti. Preporuke su podeljene u tri grupe – one koje se odnose na sprečavanje korupcije među narodnim poslanicima, među sudijama, i preporuke koje se odnose na tužioce. Najmanje potpuno ispunjenih preporuka u Srbiji je među onima koje se odnose na sudije i tužioce – po 16,7 odsto u obe oblasti.

Izveštaj GRECO: Nizak napredak Srbije u sprečavanju korupcije 2
Grafik: GRECO

Od ove tri kategorije, najlošije rezultate Srbija beleži u (ne)ispunjavanju smernica koje se odnose na sprečavanje korupcije među narodnim poslanicima. U ovoj oblasti ima najviše preporuka koje u potpunosti nisu ispunjene – 20 odsto.

Prema podacima iz izveštaja, Bosna i Hercegovina je jedina država koja još uvek nije ispunila u potpunosti nijednu preporuku GRECO tela.

U godišnjem izveštaju GRECO navodi se da su zabeleženi „više ili manje upadljivi pokušaji“  drugih grana vlasti (izvršne i/ili zakonodavne) da napadaju, zastrašuju ili potčinjavaju pravosuđe. Ističe se i da će GRECO nastaviti da reaguje kako bi sprečio takve pokušaje.

„Napadi na pravosudni sistem i sprovođenje zakona ili korišćenje pravoduđa i zakona za pojedinačne političke interese, ućutkivanje ili uznemiravanje novinara ili bilo koga sa različitim pogledima, pokušaji da se zarobe institucije sa kojima se političari ne slažu, podrivanje napora uzbunjivača, ignorisanje osnovnih etičkih načela, širenje „lažnih vesti“ i zloupotreba društvenih mreža za širenje ovakvih poruka, su sve primeri situacija kojima smo svedočili u 2020. Potrebno je da vlade rade u skladu sa GRECO standardima oko kojih smo okupljeni prethodnih 70 godina, naglašava se u ovom izveštaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari