Jasnić odlučio da je on predsednik 1Foto: Medija centar

Bivši predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, Siniša Jasnić, koga je Skupština tog udruženja smenila u petak, 30. marta, sazvao je u nedelju, 1. aprila, novu sednicu, sa novim delegatima i utvrdio da je on jedini predstavnik USSS…

… kao i da je u skladu sa zakonom obavljeno, inače sporno, osnivanje preduzeća „Evropske univerzitetske igre 2020“, u kome je on jedini zastupnik. Reč je o firmi koja je trebalo da upravlja organizacijom Univerzijade koja se u Beogradu održava 2020. godine i na čiji je račun Ministarstvo omladine i sporta (MOS), odmah nakon osnivanja, uplatilo 143 miliona, a još 50 je trebalo da se izdvoji posle odluke koju je ministar Vanja Udovičić potpisao krajem decembra prošle godine.

Jasnić za Danas nije želeo da otkrije ko su bili delegati na „njegovoj“ skupštini, jer „sve piše u saopštenju koje je prosledio medijima“. Međutim, u pomenutom papiru imena prisutnih nisu navedena, već samo odluke – da je on i dalje predsednik i da „zvanični memorandum i pečat USSS mogu koristiti isključivo Siniša Jasnić, predsednik USSS, i Đoko Čučković, sekretar USSS“.

– Nemam šta da izjavim za medije, sa njima ću da razgovaram samo preko saopštenja – rekao je Jasnić i dodao da je od MOS-a zatražio da pošalju inspekciju kako bi se utvrdilo ko je u pravu, on ili 11 od ukupno 15 delegata koji su na skupštini u petak jednoglasno izabrali novo rukovodstvo USSS-a. „Ne bežim od odgovornosti, ali ako nisam u pravu neka to utvrde oni koji su za to zaduženi“, rekao je Jasnić i dodao da priprema krivične prijave protiv delegata skupštine održane u petak.

Međutim, krivične prijave najavljuje i druga strana.

Prema rečima novog predsednika USSS, Dejana Madića, koji je i dekan Fakulteta za sport i fizičku kulturu u Novom Sadu, prvoaprilska skupština koju je Jasnić organizovao nije ni sazvana legitimno, niti se zna ko su bili predstavnici članica USSS.

– Svih sedam udruženja koja čine USSS, dakle 100 odsto članica, potvrdilo nam je da niti su pozvana na Jasnićevu skupštinu, niti su na nju poslala opunomoćene delegate. Praktično, fantomski predsednik održao je sednicu fantomske skupštine, bez delegata i posle toga saopštenjem obavestio članove skupštine o odlukama koje su donete – objasnio je Madić i dodao da je reč o još jednom falsifikatu kojim Jasnić pokušava da se održi na poziciji predsednika USSS.

Podsetimo, problem u radu USSS-a javio se sredinom prošle godine kada je Jasnić, bez odluke Skupštine registrovao preduzeće „Evropske univerzitetske igre 2020“ čiji je osnivač USSS, a on jedini zakonski zastupnik. Kako je potrošen novac koji je ministarstvo uplatilo, članice ne znaju. Ono što je do njih stiglo je da se za biznis plan Univerzijade izdvojilo 570.000 evra, iako je to Hrvate prošle godine koštalo 120.000 a Portugal pre njih, oko 80.000 evra. Uz to, oko 6.000 evra mesečno izdvaja se za luksuzan poslovni prostor, a sa ministarstvom sporta rade se i planovi oko izgradnje glamuroznog sportskog centra na Bežanijskoj kosi. Univerzitetski profesori koji zastupaju članice USSS-a smatraju da bi za studentski sport mnogo značajnija bila izgradnja većeg broja manjih objekata. Oni su zato najavili da neće doći na Skupštinu koju je Jasnić zakazao za sredinu marta i zatražili vanrednu sednicu na kojoj bi raspravljali o smeni predsednika. Jasnić je odbio da zakaže vanrednu, ali je tu redovnu odložio za 30. mart. Međutim, kada se delegati izjavili da će na tu skupštinu da dođu, on ih je u noći pred održavanje mejlom obavestio da se i ona odlaže jer mora hitno na službeni put u Sloveniju. Kako to nije zakonski razlog za odlaganje sednice, jer predsednik ima zamenika koji preuzima funkcije kada je on odsutan, skupština je ipak održana a Jasnić smenjen.

– Mi smo upozoravali ministarstvo na sve što se dešava, ali oni komunikaciju imaju samo sa Jasnićem, dok sedam članica USSS-a, predstavnica univerzitetskog sporta, ignorišu. Ipak, posle svega, očekujemo da institucije promtno reaguju jer je ovde reč o državnom novcu – ističe Madić i dodaje da još nije bilo reči o tome kako će novo rukovodstvo da uđe u prostorije USSS i preuzme dokumentaciju, ali da u tome očekuje pomoć Vlade.

Nalog inspekciji

Nije tačno da ministar sporta nije uopšte reagovao na dešavanja oko Univerzijade. Činjenica je da su inspektori poslati kod tri tri članice USSS, koje su zatražile vanrednu skupštinu i smenu Jasnića. NJihov nalog, „koji sadrži precizan i jasan opis predmeta inspekcijskog nadzora“ imao je za cilj da utvrdi „nezakonito postupanje“ članice USSS prilikom dostavljanja inicijative za vanrednu sednicu.

Nije samo Univerzijada

Siniši Jasniću događanja oko Univerzijade i sumnja u nezakonito raspolaganje novcem, nisu jedina afera. Paralelno sa ovim događajima, na pomolu je i dvojno rukovodstvo u Tekvondo asocijaciji Srbije, jer je Prvi osnovni sud prošle nedelje presudio da skupština TAS-a održana pre dve godine nije bila legalno sazvana i poništene su sve tada donete odluke, uključujući i izbor funkcionera među kojima je Jasnić na mestu potpredsednika Asocijacije. U Ministarstvu sporta od proteklog četvrtka ne možemo da dobijemo odgovor na pitanje da li je Jasnić u sukobu interesa jer po Zakonu o sportu ne može da bude funkcioner u dva saveza. Inače, već dve godine i u ovom sportu pljušte krivične prijave zbog nezakonitog trošenja državnog novca. Pominju se duplo isplaćene nagrade trenerima „teške“ i do 150.000 evra, naduvani računi i fingirane nabavke. Za sada, Ministarstvo koje je uz tužilaštva bilo obaveštavano o sumnjama, nije preduzelo vidljive korake da problem istraži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari