Zrenjanin: Javni uvid u gradilišni kamp koji već postoji? 1Foto Zoran Dedić - Lokacija "budućeg" gradilišnog kampa

Zrenjaninska administracija predvidela je samo šest radnih dana za javni uvid u prezentaciju urbanističkog projekta razrade lokacije u zoni Jugoistok, za izgradnju proizvodnih objekata firmi “Penpharm” i “Rakić plast” sa privremenim gradilišnim kampom za kineske radnike.

Upravo gradilišni kamp tema je o kojoj Zrenjanin bruji mesecima. Rok za javni uvid je 12. januar premda se u dvorištima firmi, prema svedočenju građana, odavno mogu videti objekti u kojima borave kineski radnici koji grade fabriku pneumatika Linglong.

To je u pitanjima upućenim lokalnoj samoupravi u Zrenjaninu potvrdila i bivša direktorka proizvodnje lekova u Jugoremediji, farmaceutkinja Milana Vukov.

Na parceli Penfarme su već izgrađeni objekti za stanovanje, pitam da li je ovaj projekat legalizacija postojećih zgrada ili podrazumeva izgradnju novih.

Kao bivši zaposleni  i akcionar fabrike lekova Jugoremedija AD, koja je prema podacima iz APR-a vlasnik 29,02 odsto Penfarme, interesuje me šta se od lekova tamo proizvodi i kakvu svrhu imaju objekti za stanovanje, odnosno privremeni objekti gradilišnog kampa u procesu proizvodnje lekova – navodi u pismu nadležnima Milana Vukov.

Ona je zatražila odgovore da li je i kako završen sudski spor koji se vodi protiv lica uključenih u vlasništvo Penfarme, a u vezi sa vlasničkom strukturom Penfarme i da li će Penfarma učestvovati u obeštećenju  pravih vlasnika, odnosno bivših radnika i malih akcionara kojima Jugoremedija nije isplatila zaostale plate i doprinose.

Sa druge strane, u dokumentaciji Odeljenja za urbanizam grada Zrenjanina se navodi da su građevinske dozvole izdate u avgustu 2019. godine a da je a rok završetak radova jul 2023. godine. Kako je navedeno, urbanističkim projektom pored proizvodnih objekata, u drugom delu građevinskih parcela predviđaju se privremeni objekti gradilišnog kampa za smeštaj radnika koji grade Linglong.

Ova fabrika od samog početka nailazi na otpor kod građana Zrenjanina ali i šire javnosti.

– U dvorištima firmi Penfarm i Rakić-plast na licu mesta vidi se ono što Odeljenje za urbanizam želi da nam pokaže na crtežima. Većina objekata ucrtana u ovim razradama, naime, već je sagrađena.

Zašto je uopšte bila potrebna pomenuta prezentacija, kada se i na Guglovoj mapi mogu videti spavaonice graditelja Linglonga, valjda u Zrenjaninu znaju samo samo oni koji su plaćeni da se ovde postupa na osnovu propisa i zakona. A da li to i žele i uspevaju, valjda ćemo uskoro saznati – komentariše novinar Zoran Dedić.

Kompanija “China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd”, Ogranak Beograd, koja je finansijer radova, je i izvođač građevinskih radova i njihovi radnici će boraviti u gradilišnom kampu.

U dokumentaciji se ističe da se na jednoj parceli nalazi 5 nelegalnih objekta za koje je izdato rešenje o rušenju.

Nakon uklanjanja, na mestu ovih objekata predviđa se postavljanje osam privremenih objekata gradilišnog kampa, sa preko 2000 kvadratnih metara prostora. Objekti su kapaciteta 260 kreveta, privremenog su karaktera i za njih se izdaje privremena dozvola.

Nakon perioda na koji se postavljaju objekti se uklanjaju, a teren se vraća u prvobitno stanje, navodi se u prezentaciji gradilišnog kampa kineskih radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari