JKP Šumadija planira milionske kredite 1Foto: Pressek

Novoformirano kragujevačko preduzeće JKP „Šumadija”, nastalo spajanjem pet gradskih komunalnih preduzeća, u novu godinu ušlo je opterećeno starim kreditima, a rukovodstvo planira novo milionsko zaduživanje od čak 13,8 miliona evra.

Kako piše portal Pressek, kredit od 13 miliona evra biće, ako je suditi po Programu poslovanj  za 2019. godinu, „za nabavku osnovnih sredstava i finansiranje projekata za izvođenje radova”. Ovaj dugoročni kredit biće uzet sa rokom otplate od 10 godina, i grejs periodom od 24 meseca (periodom u kome se plaća samo kamata, ali ne i osnovni dug).

Iz ovog kredita biće, između ostalog, finansirana izgradnja javne garaže u Ulici Kneza Miloša, rekonstrukcija centralne gradske pijace pod kojom će takođe biti izgrađena garaža, uređenje Varoškog, Palilulskog i groblja Bozman, nova autobuska stajališta…

JKP „Šumadija” namerava da podigne i kratkoročni revolving kredit za finansiranje izmirenja obaveza prema zaposlenima po osnovu socijalnog programa u iznosu od 800.000 evra, sa rokom otplate do 12 meseci i povlačenjem sredstava putem kreditnih tranši.

– Ova kreditna linija realizuje se putem Aneksa postojećeg kratkoročnog kredita kod Unikredit banke a.d. Beograd, koji ističe dana 25.12.2018. godine i koji je odobren u iznosu od 200.000 evra, navodi se u Programu poslovanja preduzeća za 2019. godinu.

Na posletku, tu je i kredit za refinansiranje kreditnih obaveza preduzeća koja su ušla u sastav JKP „Šumadija” – Čistoće, Gradskih tržnica, Gradskih grobalja i Parking servisa. Ova preduzeća su na dan 31.12. 2018. godine ukupno bila zadužena kreditima u iznosu od 132.620.000 dinara.

Preduzeće JKP „Šumadija” za 2019. godinu planira „da u okviru jedne kreditne linije objedini sve kreditne obaveze preduzeća prenosilaca kod različitih banaka, sa različitim uslovima odobrenja kredita u vidu jedne kreditne linije po najpovoljnijim uslovima na tržištu, koja će omogućiti efikasnije finansijsko praćenje i kontrolu kreditne zaduženosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari