Jugobanka izgubila spor protiv Hrvatske 1Zagreb Foto: Pixabay/slavenstrgar

Trgovački sud u Zagrebu prvostepeno je odbio kao neosnovan tužbeni zahtev Jugobanke Beograd u stečaju koja je od Hrvatske tražila isplatu gotovo 21 milion evra i 2,6 miliona švajcarskih franaka po inostranom kreditu iz 1985. do 1989. koji su koristile hrvatske firme, a vraća ih Republika Srbija, objavljeno je danas u Zagrebu.

„Sama činjenica što su krajnji korisnici kredita za koje se Jugobanka – Udružena banka Beograd zaduživala u inostranstvu imali sedište u Republici Hrvatskoj ne znači da je Republika Hrvatska bila obavezna državama članicama Pariškog kluba platiti iznose za koje se Jugobanka – Udružena banka Beograd zadužila“, navodi se u obrazloženju presude koje je prenela agencija Hina.

Uz to se dodaje da obaveze Hrvatske prema državama članicama Pariškog kluba proizlazi isključivo iz medjunarodnih ugovora koje je Hrvatska sklopila sa Saveznom Republikom Nemačkom i Švajcarskom.

U tužbi iz 2009. kao osnov za potraživanje Jugobanke navodi se Aneks G ugovora o sukcesiji „o načinu i uslovima podmirivanja obaveza po kreditima i drugim poslovima iz sporazuma s vladama članicama Pariškog kluba“.

U njoj se precizira da je tužitelj pravni naslednik Jugobanke – osnovne banke Slatina, Zagreb i Rijeka nakon čega je doneta odluka o osnivanju Jugobanke kao jedinstvene banke sa centralom u Beogradu.

Kako podseća Hina, u tužbi piše da su posle toga sklopljeni ugovori na osnovu korišćenja inostranog kredita iz kojih je vidljivo da se Jugobanka Beograd zadužuje kod stranog kreditora i da se novci iz kredita plasiraju hrvatskim firmama.

Prema tužbi, potraživanja se odnose na kredit od 2,6 miliona švajcarskih franaka za Duhan, 2,5 miliona evra za Varteks i 18,3 miliona eura za 3. Maj.

Banka je potraživanja deklarisala kao potraživanja osnovnih banaka u Zagrebu, Splitu i Rijeci koje su odobrile kredite hrvatskim pravnim licima iz kreditne linije Pariškog kluba poverilaca.

U tužbi navodi da je po tim kreditima Republika Hrvatska preuzela obavezu vraćanja, što je Državno tužilaštvo u odgovoru na tužbu negiralo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari