"Hrvatske marine pune su jahti Vučiću bliskih tajkuna, dok huškaju protiv Srba koji letuju u Hrvatskoj" 1 EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Srpski političari i mediji poslednjih dana govore da „nikada neće razumeti Srbe koji su ovih dana u Dalmaciji, Istri, na ostrvima…“

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, političar blizak predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nedavno je prozvao Srbe koji u Hrvatskoj odmaraju u vreme kada se obeležava godišnjica vojno policijske akcije Oluja. On, kako je rekao, „nikada neće razumeti Srbe koji su ovih dana u Dalmaciji, Istri, na ostrvima, na odmoru“.

„Mora da je gadno i prilično neprijatno 5. avgusta biti Srbin u Dalmaciji ili negde na odmoru na Jadranu u Hrvatskoj jer će oni slaviti i govoriti da su pobedili isteravši Srbe. Jedino da se svi zarone. dan, da uzmeš veliku bocu kiseonika, da odeš pod more i da se praviš da se to ne dešava i da su oko tebe veoma pristojni ljudi“, rekao je Vučević.

Ipak, od početka milenijuma, kada su preduzetnici počeli masovno da kupuju jahte, Paklenski otoci, marina Palmižana i restorani u Hvaru su omiljena odredišta za jahte srpskih preduzetnika, sportista i estradnih zvezda. Neke od ovih jahti su stalno usidrene u Crnoj Gori, ali nije zanemarljiv ni broj onih koje su trajno usidrene u hrvatskim marinama.

Isti odgovor uglavnom dobijamo iz hrvatskih marina, za koje pouzdano znamo da imaju jahte u vlasništvu kompanija iza kojih stoje preduzetnici iz Srbije, i to isključivo zbog Vučevićevih izjava.

„Molim vas da me ovaj put ne pominjete u tekstu. Imamo goste iz Srbije dugi niz godina i oni su odlični gosti i naši prijatelji, ali ne možemo da vam otkrivamo njihova imena“, kažu vlasnici i menadžeri marine.
Neki od srpskih preduzetnika koji imaju vezove u hrvatskim marinama veoma su bliski vladajućim strukturama te zemlje. Posebno se izdvajaju dva imena koja imaju veze sa Hrvatskom, a vezana su za Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, piše Jutarnji.hr.

Upada u oči

30-metarska jahta Azimut „Milenijum II” upada u oči prolaznika i šetača. Reč je o luksuznoj jahti vrednoj oko osam miliona evra u vlasništvu Ivana Bošnjaka. Bošnjak je sa Stojanom Vujko i Draganom Kilibardom suvlasnik firme KBV. Ta građevinska kompanija, kako tvrde u beogradskim poslovnim krugovima, poslovno je povezana sa svim projektima Srbijagasa, za koje izvodi radove na svim gasnim postrojenjima na Južnom toku, danas poznatijem kao Turski tok.

Bošnjakova kompanija dobila je vredne radove i na izgradnji kanalizacionih čvorova, a izvođač je i na najvećem projektu nekretnina u Srbiji „Beograd na vodi”.

Iako je Aleksandar Vučić poznat kao navijač Crvene zvezde, sportski radnici u Srbiji, ali i u celom regionu, doživljavaju ga kao velikog podržavaoca rada sportskih klubova. Bez obzira što su Partizan i Crvena zvezda večiti rivali i u fudbalu i u košarci, krugovi bliski KK Partizan ne mogu osporiti Vučićevu podršku ni ovom klubu, koji je i za narednu sezonu sastavio spisak vredan 10 miliona evra. Osim ljubavi prema košarci, Vučića svakako vezuje i prijateljstvo sa predsednikom KK Partizan Ostojom Mijailovićem, koji ima 25-metarsku jahtu Azimut, vrednu oko pet miliona evra, privezanu u marini hotela Le Meridien Lav.

Ostoja Mijailović, 43-godišnji preduzetnik, bio je dugogodišnji član Nove Srbije, koju je napustio pre sedam godina i prešao u Srpsku naprednu stranku. Bio je i u UO FK Partizan, a izjave ovih dana u vezi sa nekim članovima UO ovog fudbalskog kluba u beogradskim krugovima tumače se kao njegova ambicija da kontroliše i fudbalski klub. Mijailović je zapravo više u srodstvu sa bratom Aleksandra Vučića, Andrejem Vučićem. Osim prijateljstva, u poslovnim krugovima se spekuliše da Mijailović i Andrej Vučić imaju i partnerstvo u osiguravajućoj kući OMR Group iz Beograda. Doduše, Mijailović je to više puta demantovao. Takođe, Mijailović je jedan od najuspešnijih predstavnika brenda Jaguar Land Rover u Evropi.

Cepter i Šebulov

Već dugi niz godina na našoj strani Jadrana nije retkost videti jahtu Filipa Ceptera „joiMe“, koja je izgrađena u Kraljevici, a zatim rekonstruisana u NCP-u.

Na ostrvima srednje i južne Dalmacije skoro celo leto se može videti jahta preduzetnika Dragana Šebulova, predsednika Hrvatskog kluba Radnički iz Beograda, Milan Popović je imao vez u marini na području Splita, a Milan Beko, vlasnik kompanije, dugo godina je imao stalni vez u hrvatskim marinama.Vorldfin i Luke Beograd. Dragoslav Dika Micić, jedan od vlasnika logističke kompanije MD International, predstavnik Henkela, koji je čest gost restorana na Palmižani, ima vez u marini hotela Le Meridien Lav, a najverovatnije čak i kod ovog trenutka njegova jahta je usidrena u uvali u blizini Hvara. Micić, kao i Lajoš Čakanj iz Subotice, koriste vez u Marini hotela Le Meridien Lav. Na splitskom području vez za jahte ima i preduzetnik Miloš Ljuljić. Vlasnik je hotela Srbija u Beogradu i suđeno mu je za aferu Hipo Alpe Adrija banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari