Kompanija Jugoimport SDPR juče je, u okviru trećeg dana Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme, održala prezentaciju marketinške i razvojne strategije, kao i demonstraciju sredstava naoružanja. Posetioci sajma mogli su, između ostalog, da se bliže upoznaju sa revolverskim bacačem grana 40 mm, taktičkom snajperskom puškom i usavršenim modelom puške 7.

Kompanija Jugoimport SDPR juče je, u okviru trećeg dana Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme, održala prezentaciju marketinške i razvojne strategije, kao i demonstraciju sredstava naoružanja. Posetioci sajma mogli su, između ostalog, da se bliže upoznaju sa revolverskim bacačem grana 40 mm, taktičkom snajperskom puškom i usavršenim modelom puške 7.62 mm, minobacačima familije M06, ALAS raketnim sistemom, artiljerijskom, klasičnom i raketnom municijom, kao i sa samohodnim oruđem NORA, sredstvima raketne artiljerije, sistemima PVO i modernizacijom tenkova.

Dobra saradnja sa namenskom industrijom u regionu

– U regionu imamo vrlo dobru saradnju sa namenskom industrijom Republike Srpske, ali i sa kompanijama iz BIH, Makedonije i Slovenije. Ono što nas povezuje jeste mogućnost zajedničkog nastupa na trećim tržištima nevezano za političke procese već isključivo zasnovano na komercijalnim interesima proizvođača. Već nastupamo zajedno na pojedinim tržištima, a najintenzivnije sa firmama iz RS, na tržištima Bliskog istoka i jugoistočne Azije. Kada je reč o mogućnosti saradnje u regionu na nekom novom projektu, mogu reći da je u medijama bilo puno pretpostavki i spekulacija na tu temu, ali ukoliko dođemo u mogućnost da zaključimo neki konkretan ugovor mi ćemo to i uraditi – rekao je generalni direktor Jugoimport SDPR Stevan Nikčević.

Generalni direktor Stevan Nikčević izjavio je da Jugoimport ove godine očekuje izvoz vredan 100 miliona dolara što bi za oko 40 miliona dolara bilo više u odnosu na 2006. Prema njegovim rečima, najvažnija tržišta za namensku industriju Srbije i dalje su Bliski istok, jugoistočna Azija i severna Afrika, ali je i oko 25 odsto izvoza prošle godine ostvareno u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi. On je dodao da treba ulagati u namensku industriju jer ima perspektivu i može da doprinese ukupnom izvozu zemlje.
– Predstavili smo ono što je proizvodni program celokupne namenske industrije Srbije, komercijalne aktivnosti vezane za proizvode namenske industije, kao i prototipove i funkcionalne modele pojedinih razvojnih programa. Uz standardnu paletu proizvoda namenske industrije predstavili smo i najznačanija dostignuća u oblasti vođenih protivtenkovskih raketa, najznačajnije modernizacije kod artiljerijskog oružja, samohodnih haubica, modernizacije koje smo napravili na artiljerijskoj municiji, prevashodno u cilju povećanja dometa dejstva te municije, kao i sitne modernizacije na klasičnom streljačkom naoružanju – rekao je za Danas Nikčević.
On je istakao da su predstavnici namenske industrije izuzetno zadovoljni sajmom, koji je pronašao svoje mesto kao regionalna manifestacija kojom Srbija potvrđuje da se ozbiljno angažuje da povrati mesto regionalnog lidera u proizvodnji i izvozu naoružanja i vojne opreme. Nikčević je podsetio da je bio prisutan veći broj stranih delegacija nego ranije, a takođe, širi je bio krug domaćih izlagača, što pruža dovoljno razloga za zadovoljstvo.
– U toku održavanja sajma zaključeno je nekoliko ugovora, koje ne moramo da dovodimo u vezu sa održavanjem sajma, ali su svakako posledica naših promotivnih aktivnosti. Tu su novi ugovori koji su potpisani za fabrike Sloboda i Krušik, u vrednosti nešto manjoj od tri miliona dolara, za region jugoistočne Azije. Takođe smo potpisali novi ugovor za isporuku puške M21 Zastava Oružja u Južnu Ameriku i održali testiranje i prijem municije koju je Krušik proizveo za kupca iz Evropske unije, tako da se može reći da je sajam ispraćen i sa uspešnim komercijalnim aktivnostima – ocenio je Nikčević i podsetio da je u toku i remont aviona MIG 29 za potrebe Ministarstva odbrane.
Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme otvoren je 26. juna i biće zatvoren danas, kada će biti održane prezentacije inostranih proizvođača, sumirani rezultati sajma i dodeljene nagrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari