Jura u Nišu: "Stimulacija" od 1.000 dinara dnevno za radnike koji žele da rade za vreme epidemije 1Obaveštenje o stimulacijama u vanrednom stanju Foto: Tviter

Većina radnika prve smene u Juri u Nišu danas je, drugi dan zaredom, odbila da uđe u fabriku, zahtevajući obustavu proizvodnje zbog toga što su „neki od njih zaraženi korona virusom“, a kompanija, kako tvrde, i dalje ne primenjuje propisane zaštitne mere. 

Radnici su kazali da je u hale ušlo samo četrdesetak zaposlenih, na radnim mestima koja su izolovana, zbog čega su epidemiolozi niškog Instituta za javno zdravlje, koji su juče obavili “procenu bezbednosnih uslova za rad”, ocenili da su bezbedna.

Radnike je na ulazu u fabriku dočekalo obaveštenje o „stimulaciji“ ukoliko budu dolazili na posao od 9. aprila do 5. maja.

Prema ovom obaveštenju, u tom periodu će se svim zaposlenima za svaki dan proveden na radu isplatiti dodatni bonus u bruto iznosu od 1000 dinara dnevno. Ukoliko budu radili i subotom i nedeljom, isplatiće im se bonus u bruto iznosu od 2000 dinara.

U obaveštenju se dodaje i da će ova kompanija radnicima isplatiti bonus u bruto iznosu od 2000 dinara ukoliko provedu na radu pet radnih dana u kontinuitetu, bonus u bruto iznosu od 3000 dinara ukoliko provedu na radu deset radnih dana u kontinuitetu, kao i dodatni bonus od 3000 dinara u bruto iznosu ukoliko budu radili u kontinuitetu od 9. aprila do 4. maja.

Inspektori rada iz Niša su i danas, drugi dan zaredom, obavljali vanredni terenski inspekcijski nadzor u kojem bi trebalo da utvrde da li se u niškoj fabrici Jure poštuje Uredba o organizovanju rada u vreme vanrednog stanja i sprovođenja preventivnih mera u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. U Inspektoratu su kazali da će „po završetku inspekcijskog nadzora javnost biti obaveštena“.

Menadžment Jure je juče, nakon kontole bezbednosnih uslova za rad od strane epidemiologa niškog Insituta za javno zdravlje, na kapiji istakao obaveštenje u kojem „moli“ zaposlene da „budu svesni“ da su klijenti Jure nastavili sa redovnim poslovanjem, te da zahtevaju dnevne isporuke, zbog čega prekid proizvodnje „dovodi do velikih gubitaka, što ugrožava poslovanje i opstanak kompanije“.

– Zaposleni koji ne žele da rade jer smatraju ili osećaju da su ugroženi mogu da koriste neiskorišćeni godišnji odmor za 2019. godinu i novi odmor za ovu godinu. O drugim eventualnim merama ćemo vas naknadno obavestiti- dodaje se u obaveštenju menadžmenta, uz ponavljanje ocene da su, kako se navodi, preduzeli sve preventivne mere zaštite od zaraze koronom.

Prema nezvaničnim izvorima, u zaključku niških epidemiologa se navodi da fabrika Jure u tom gradu može da radi ukoliko u jednoj smeni bude najviše 100 radnika.

Okupljeni radnici su za sutra najavili „još veći protest“, na koji bi, kako su kazali, trebalo da dođu i pojedini sindikalni lideri iz Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari