Jura u Rači poziva radnike da sutra dođu na posao i nastave rad u tri smene 1Foto: Nenad Đorđević / Fonet (arhiva)

Radnici „Jure“ u Rači dobili su tokom popodneva pozive od svojih „lidera“ da sutra dođu u fabriku i nastave redovan rad u tri smene, iako su danas pre podne bili vraćeni kući „do daljeg“, rečeno je Beti u sindikatu „Nezavisnost“ fabrike.

Radnici „Jure“ danas je trebalo da počnu rad posle plaćenog odsustva od 26. marta zbog pandemijekorona virusa.

Po rečima predsednika sindikata „Nezavisnost“, Saše Markovića, radnici su se jutros okupili ispred fabrike i odbili da rade, a kasnije ih je poslodavac „pustio“ kući.

U toku prepodneva je agenciji Beta bilo u kadrovskoj službi fabrike rečeno da se u „Juri“ sigurno neće raditi do kraja ove nedelje, a da se razmatra uvođenje minimuma rada, uz manje angažovanih i poštovanje propisane distance među radnicima.

U sindikatu „Nezavisnost“ kažu da u „Juri“ koja proizvodi kablove za auto-industriju, radi 1. 200 radnika.

„Proizvodnja je organizovana tako da na traci od 25 do 30 metara radi 40 radnika, a sledeća traka je na rastojanju od oko metar“, rekao je Marković koji smatra da to nisu odgovarajući uslovi u vreme opasnosti od širenja korona virusa.

Jedan od zaposlenih koji nije želeo da bude imenovan, rekao je Beti da se radnici plaše zbog širenja zaraze. Rekao je da u toj fabrici ima i bračnih parova koji strahuju za zdravlje.

U sindikatu „Nezavisnost“ kažu da će sutra ujutro biti sastanak s predstavnicima Opštinskog kriznog štaba i fabrike „Jura“ u Rači.

Sindikat će insistirati da sve što bude dogovoreno u vezi sa organizacijom rada dok traje vanredno stanje, bude i potpisano.

Komandant Opštinskog kriznog štaba, Nenad Savković, rekao je agenciji Beta da mu nisu poznati razlozi za „iznenadni obrt“ u „Juri“, jer je i sam danas bio obavešten da fabrika neće raditi ni ove sedmice.

On je rekao da je o svemu obavestio Krizni štab Vlade Srbije i Privrednu komoru.

„U Juri u Rači rade ljudi iz 10 opština, oni se i organizovano prevoze. Nije pametno da se mešaju radnici iz nekoliko opština, gde ima i registrovanih slučajeva korona virusa“ rekao je Savković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari