Južne vesti: Stopirani radovi na izgradnji MHE u Rakiti 1Cevi korodirale; Foto: Lj. F. /Južne vesti

Izvođači radova kažu da će se žaliti drugostepenom organu, jer smatraju da nalaz nije osnovan.

Korodirane cevi, nepostojanje betonske i peščane obloge na delu cevovoda, te neizvršeno geodetsko snimanje terena, nedostaci su koje je opštinski građevinski inspektor Vladan Savić pronašao 28. decembra prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora, a na osnovu prijave koje je podneta opštinskoj građevinskoj inspekciji u Babušnici. Na osnovu nalaza sa terena inspektor je doneo rešenje po kojem se radovi stopiraju, pišu Južne vesti.

“Izvršeni radovi i građevinski proizvodi ne odgovaraju zakonu i propisanim standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta”, stoji u rešenju.

Izvođaču radova je naloženo da otkloni sve utvrđene nedostatke, i dok to ne učini, neće moći da nastavi sa radovima na postavljanju cevi za mini-hidroelektranu.

Šef gradilišta Igor Živković kaže da je rešenje stiglo juče i da će oni postupati po njemu. Ipak, najavljuje žalbu drugostepenom organu jer smatra da nema osnova za obustavu radova.

“Tog dana kada je inspektor bio u selu, nakon razgovora očekivali smo da će doneti ovakvo rešenje. Podlegao je pritisku meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine”, kaže Živković.

Po njemu, zemlja koje se kopa da bi se stavile cevi je sasvim zadovoljavajuća jer se radovi izvode u rečnom nanosu koji se sastoji do peska i šljunka, te nije potrebno dodatno stavljati te materijale.

“Problem sa betonskom oblogom cevovoda postoji, ali je istina da mi tu oblogu možemo postaviti u bilo kom trenutku. Radi se o nekih 300 metara, to nismo mogli da radimo trenutno zbog vremenskih uslova i celokupne situacije. Odložili smo te radove za proleće”, objašnjava šef gradilišta.

Problem sa korozijom cevi je nastao, dodaje Živković, zbog toga što su predugo stajale zbog svih dešavanja u selu i protesta meštana, tako da su u kontaktu sa vazduhom korodirale. Najavljuje da će se to otkloniti hemijskim putem.

Radovi na izgradnji mini-hidroelektrane trenutno stoje zbog lošeg vremena, ali i protesta meštana, a ovim rešenjem će se odložiti za još neki period. A do kada, trenutno ne zna ni šef gradilišta.