Kako se živi od prosečne plate u Srbiji? (ANKETA) 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna bruto zarada u Srbiji za maj ove godine iznosila je 89.720 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 65.025 dinara.

U taj prosek uračunate su zarade građana sa najvišim i građana sa najnižim primanjima, te nam prosek i ne izgleda loše. Međutim, kolika su primanja prosečnog građanina Srbije, da li od tih primanja može da se „preživi“ ili se „krpi kraj sa krajem“, pitamo naše čitaoce u okviru Danasove ankete Danas pita, građani učestvuju.

Pomozite nam da saznamo kako žive oni čija primanja nisu zavidna, da li su shodno radnim uslovima u fabrikama, supermarketima, trafikama i drugim radnim mestima plate zadovoljavajuće i da li mogu sa njima da se pokriju troškovi svakodnevne nabavke i ostalih životnih potrepština.

Da li je „prosečna“ plata dovoljna da se isplate svi računi i namire ostale dažbine, da li može da se uštedi kada se najmlađima izdvoji za odeću, obuću, školski pribor i ostalo ili se pred kraj meseca „gleda“ na svaki dinar? Da li su primanja shodna obrazovanju zaposlenog ili se dešava da se i uprkos završenim fakultetima ljudi i dalje bore za egzistenciju?

Danas će kontaktirati one čitaoce koji prilikom popunjavanja ankete ostave svoje podatke kako bismo mogli detaljnije da čujemo njihovo mišljenje i iskustva. Ostali građani koji budu popunili anketu mogu biti citirani anonimno. Nećemo objaviti nikakva imena ili dokumenta bez prethodne saglasnosti. Vaši odgovori su sigurni.

Takođe, nakon završene ankete kontaktiraćemo i stručnjake iz ove oblasti, kako bismo saznali i njihova zapažanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari