Kamate će se približiti pretkriznom nivou 1Foto:FI/Filippo Vicarelli

Evrposka centralna banka je krenula u normalizaciju monetarne politike za koju očekujemo da će biti fazna i postupna da ne bi izazvala šokove.

Ali, taj proces će dovesti do postepenog  rasta kamatnih stopa, za koje očekujemo da će se zaustaviti na nivou nešto nižem nego pre krize – izjavio je juče Radoje Žugić, guverner Centralne banke Crne Gore.

Govoreći na NIN-ovom samitu ministara finansija i centralnih bankara regiona u Bečićima, Žugić je apostrofirao potrebu da centralne banke danas, u postkriznom periodu, moraju da razmišljaju dalje od repo stope i cenovne stabilnosti, kako bi obezbedile stabilnost finansijskog sektora i delovale pre nego što problemi nastanu. Kako je naglasio, sada se u Crnoj Gori vidi napredak, jer su problematični krediti smanjeni sa 26 odsto na nešto preko sedam procenata, dok su depoziti u bankama porasli za 15 odsto, što sve govori o vraćanju poverenja u banke.

“Time smo smanjili ključnu ranjivost iz perioda posle krize. Sada ćemo raditi na prevenciji. Moramo da ojačamo kapitalizaciju banaka, jer smo ove godine imamo blagi pad u tom segmentu, pa je stopa apitalizovanosti sada 12,2 odsto”, rekao je Žugić. On je dodao da se u Crnoj Gori vidi snažnija profitabilnost banaka, da su kamate najniže u istoriji, ali da su po njemu “i dalje visoke i previše skupe za realnu ekonomiju”.

Kao dobru okolnost Žugić je istakao to što se sada prvi put više kreditira korporativni sektor od stanovništva. Gent Sejko, guverner Banke Albanije, podsetio je na potrebu centralnih bankara da intevenišu na deviznom tržištu čak i ako njihove zemlje imaju režim slobodnog formiranja kursa, jer se ne mogu dozvoliti cenovni šokovi, koji bi ugrozili inflaciju.

– Centralne banke sa slobodnim kursom ne mogu biti indiferentne prema precenjivanju ili potcenjivanju kursa – rekao je Sejko, dodavši da je u Albaniji inflacija oko dva odsto, tojest da je niska kao i u drugim zemljama regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari