Kappa star: Ne preuzimamo Kraš 1Foto: EPA/ ANTONIO BAT

Da li kiparska firma Kappa star limited u vlasništvu Nebojše Šaranovića kupuje zagrebački Kraš? Prema tvrdnjama hrvatskog časopisa „7dnevno“ to će se desiti naredne godine, a ova kompanija u čijem vlasništvu se nalaze fabrike slatkiša Jafa iz Crvenke i Banini, kao i fabrika kartona Umka i preduzeće za logistiku KSG i još dva preduzeća za reciklažu, prema pisanju hrvatskog lista već je preuzela distribuciju Krašovih proizvoda u Srbiji.

Ovu vest ubrzo su preuzeli drugi mediji sa senzacionalističkim naslovima tipa „Srbin kupuje hrvatski Kraš“, naravno sa različitim intonacijama tekstova. Dok hrvatski mediji „tuguju“ što „su izgubili Kraš“, srpski mediji slave uz slogan „Kraš je naš“.

Ipak, iz kompanije sa Kipra, za Danas kažu da glasine nisu tačne.

„Obaveštavamo Vas da informacija o navedenom preuzimanju Kraš d. d. od strane Kappa star limited nije tačna“, navodi se u kratkom odgovoru na pitanje upućeno ovoj kompaniji, a koji je potpisala Marina Zimogladović, direktorka Kappa star ltd.

Priča o preuzimanju Kraša od strane Kappa stara, čiji je vlasnik Nebojša Šaranović bio jedan od osnivača Delta holdinga Miroslava Miškovića početkom devedesetih godina prošlog veka, počela je u jesen 2019. godine. Šaranovićeva firma krenula je agresivno u kupovinu slobodnih akcija na berzi i sa početnih 50 evra po akciji ubrzo je podigao ponudu do oko 140 evra po akciji i postao vlasnik oko 25 odsto Kraša. U tom trenutku najveći akcionar bila su Braća Pivac sa oko 31 odsto akcija i Kraš ESOP, udruženje malih kacionara zaposlenih u preduzeću sa 18 odsto. Ostatak su držali mali akcionari koji nisu bili članovi udruženja. U novembru 2019. godine desila se čudna stvar, akcionari iz udruženja prodali su svoj paket Braći Pivac za oko 116 evra po akciji, a ne Kappa staru za nešto više od 144 evra po akciji. Prema pisanju hrvatskih medija, ali i tvrdnjama Katarine Peović predsednice Radničkog fronta, zaposleni su bili pod velikim pritiscima uprave i većinskog vlasnika da prodaju svoje akcije Braći Pivac pod pretnjama otkazom. Argumenti su navodno išli od plašenja da će Šaranović po preuzimanju firme sve otpustiti i preseliti proizvodnju u Srbiju, do medijske hajke na srpskog tajkuna koji preuzima hrvatski biser. Završilo se tako što su Braća Pivac postali vlasnici 49 odsto akcija Kraša, ali kontrolišu 52 odsto glasova pošto je pet odsto deonica u vlasništvu same firme i nema pravo glasa.

To što sada glasine o preuzimanju Kraša od strane Kappa stara nisu tačne nije obavezno i da neće biti u budućnosti posebno zato što je Kappa star ltd. uložila u akcije Kraša do kraja 2019. godine oko 45 miliona evra prema izjavi Šaranovića u intervjuu Jutarnjem listu, a u međuvremenu je ova kompanija postala vlasnik još oko pet odsto akcija Kraša (sada ima 30,68 odsto).

U međuvremenu prema tvrdnjama Radničkog fronta i nekih medija poput hrvatskog portala Novosti, u Krašu se i pored dogovora malih akcionara da Braća Pivac poštuju kolektivni ugovor i ne otpuštaju ljude, dešava blago rečeno restrukturiranje, pa je prema pisanju Novosti bruto plata radnika smanjena za skoro 200 evra, oko 40 ljudi je uzelo otpreminu, a spremaju se da dodatno smanje broj zaposlenih.

Prema tvrdnji Radničkog fronta, tadašnja direktorka Kraša i predsednica Radničkog veća Kraša Marica Vidaković je navodno kupila veću količinu akcija preduzeća malo pre nego što je objavljena ponuda za preuzimanje Braće Pivac i navodno na tome zaradila oko 60.000 evra, a radnici su protiv nje i još nekoliko lica iz tadašnje Uprave podneli prijave zbog zloupotrebe povlaštenih informacija.

Kraš je prošle godine ostvario neto dobit od 3,3 miliona evra. U prošloj godini ostvareni su prihodi od 136,5 miliona evra. Prihodi od prodaje u Hrvatskoj smanjeni su za 5,1 odsto, a iz prodaje u inostranstvu za 4,1 odsto, ali su ukupni konsolidovani prihodi grupe bili na nivou prihoda iz 2019. godine. EBITDA (zarada pre plaćanja poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije) iznosila je 13,5 miliona evra. Tokom prošle godine Kraš je kupio fabriku keksa Mira iz Prijedora za oko 2,3 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari