Kinezi najavili ulaganja od tri milijarde dolara 1Foto: FoNet TV FoNet

Svečani doček koji je predsedniku Aleksandru Vučiću i članovima srpske delegacije priređen na pekinškom aerodromu, bio je prvi signal da će dugo pripremana poseta Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao „letnji Davos“, biti uspešna, odnosno da će uz potpise na svih desetak ranije najavljenih sporazuma, biti prostora i za nove planove.

U delegaciji Srbije, osim predsednika Vučića su i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Već drugog dana posete, ministar Antić i predstavnik kompanije Zi Đin, stavili su potpise na ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije, Rudarsko-topioničarskog basena Bor i kineskog partnera. Iako detalji ugovora nisu objavljeni, a sudeći po dosadašnjoj praksi neće to ni biti, prema izjavama zvaničnika, osim iznosa od 350 miliona evra za većinski udeo, Zi Đin će u narednih nekoliko godina imati i ulaganja vredna 1,1 milijardu dolara, u šta je uključeno izmirenje duga RTB-a od 200 miliona dolara, očuvanje 5.000 radnih mesta i povećanje proizvodnje, dok se očekuje da Kinezi preuzimu upravljanja Borskim basenom početkom 2019.

Ministar finansija Mali potpisao je juče pet dokumenata među kojima i sporazum između Vlade Srbije i kineske kompanije Šandong Linglong o ulaganjima u grad Zrenjanin.

– Potpisali smo drugi ugovor sa kompanijom Šandong Linglong oko nove investicije te kineske kompanije koja proizvodi gume. To je investicija od skoro milijardu dolara. Potpisali smo još jedan ugovor sa kooperantom te firme koji će takođe doći u Zrenjanin i treći ugovor koji se odnosi na proizvodnju cink-oksida, a investicija je vredna više od 85 miliona evra. Na taj način biće otvoreno još 280 radnih mesta – izjavio je ministar.

On je ispred Vlade potpisao i dva memoranduma, o ulaganjima sa kompanijom Šiđadžuang DŽij i o razumevanju sa Šandong provincijskom transportnom grupacijom. Potpis je stavio i na Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije Landžou Guantung i na ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za projekat nadzora u saobraćaju sa kompanijom Huawei.

– To su hiljade novih radnih mesta u našoj zemlji. Svaki razgovor koji imamo sa kineskom stranom za nas znači ili novu fabriku ili neka nova radna mesta ili neki novi kilometar autoputa i zato je strateško partnerstvo između dve zemlje za nas veoma važno. Važno je da svaku priliku kada se predsednik Vučić i predsednik Kine Si Điping sretnu iskoristimo i porazgovaramo o nekim novim mogućnostima, o nekoj novoj šansi za investicije. To za građane Srbije znači višu stopu rasta, veću zaposlenost, veće plate i penzije – naglasio je Mali i najavio da će danas biti potpisan izuzetno bitan sporazum sa kompanijom CRBC oko izgradnje industrijskog parka u Borči. Reč je o parku na 300 hektara „koji potpuno menja perspektivu Srbije, jer veliki broj kineskih kompanija donosi odluku da investira u Evropu“, precizirao je ministar i naglasio da će to biti specifičan park u kome se očekuju i evropske kompanije.

Osim zvaničnika koji su saopštili vesti o potpisivanju značajnih ugovora i sporazuma, i ekonomisti smatraju da je učešće srpske delegacije na Samitu u Pekingu bilo uspešno. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec, kaže za Danas da je za proizvodnju u RTB Bor kineska kompanija dragoceni partner, jer smo, nažalost, došli u situaciju da se kapaciteti Topionice ne mogu popuniti iz domaće proizvodnje, pri čemu ruda koja se sada vadi sa borskih kopova ima nizak procenat bakra i zlata. To se delimično dopunjuje uvozom koncentrata koji sadrži 20 do 30 odsto ovih metala, ali je reč o skupoj preradi zasnovanoj na polufabrikatima. S druge strane, postojanje značajnog ležišta bogatije rude, na lokaciji Čukaru Peki, zahteva velika ulaganja koja domaći budžet ne može da isprati.

– Kinezi inače vole da učestvuju u investicijama u drugim zemljama, oni daju povoljne kredite, često i sami organizuju proizvodnju pri čemu uz svoje angažuju i radnike zemlje korisnika. Naravno, takvi krediti, ma koliko povoljni, ipak moraju da se vrate. Ovoga puta, na primeru RTB Bora i najavljenih ulaganja u Zrenjaninu, Kinezi su promenili model finansiranja. Sada je to direktna investicija iz koje će kineski partneri izaći kao većinski ili stoprocentni vlasnici, što donosi privrednu aktivnost a ne opterećuje bilans zemlje – kaže Bajec.

I profesor LJubodrag Savić kaže da ovaj potez srpske vlade zaslužuje visoku ocenu jer, uprkos sumnjama Evropske unije da se Rusija i Kina neprihvatljivo mnogo mešaju i utiču na zemlje kandidate, pa i članice EU, da koriste taj „meki stomak“ za širenje svojih poslova i interesnih zona, mi moramo da idemo ka ekonomski povoljnim aranžmanima, ali i ka političkoj saradnji koja nam je zbog statusa Kosova potrebna.

– istina je da, na osnovu dostupnih podataka, nisam prezadovoljan ugovorom koji se sklapa oko RTB Bor. Državni funkcioneri tvrde da su zadržali kontrolu kod važnih odluka, ali ja mislim da smo mogli da zadržimo većinski udeo u kapitalu. Jasno je da nismo imali kud, ali i da to nije loš izbor, sudeći bar prema iskustvu sa smederevskom železarom. Ona je od bolesnika došla do fabrike koja radi, gde nema primedbi na zagađenje okoline, na odnos prema radnicima, ni štrajka kao u Fijatu iako joj je dato daleko manje povlastica nego Italijanima – kaže Savić.

On dodaje da bi bilo mnogo bolje kada bi više sporazuma bilo u visokim tehnologijama, jer bi bili angažovani stručniji radnici, više zarade, ali kad nemamo drugih mogućnosti, ovo što je ugovoreno prilika je za srpsku ekonomiju.

Tajna čudnih molbi

Juče do kraja dana nije bilo poznato koje će to „čudne molbe“ za kineske domaćine imati predsednik Aleksandar Vučić, kako je on to najavio, i šta će „izvesti kako bi osigurao dolazak kineskog predsednika u Srbiju“. Jedino što je naznačio jeste da bi uz pomoć svojih domaćina želeo da u inovativnim tehnologijama Srbija ostvari komparativnu prednost u odnosu na mnoge zemlje u regionu i u Evropi.

O saobraćaju u oktobru u Beogradu

Ministarka Zorana Mihajlović, koja je predsedavajuća srpskog dela Mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između NR Kine i Republike Srbije, imala je susrete sa predstavnicima Banke Kine, Eksim Banke i kompanija Pauer konstrakšen korporejšen of Čajna i Čajna roud end bridž korporejšen, ali i sa direktorom Agencije za međunarodnu saradnju i pomoć NR Kine, Vang Sjaotaom, koji je pre te funkcije bio predsedavajući kineskog dela trilateralne oktobru domaćin ministrima saobraćaja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope a razgovaraće se o kapitalnim projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari