Kirije za lokale u Nišu vrtoglavo padaju, zakup i bez nadoknade 1Foto: Beta/Dragan Gojić (Arhiva)

U Nišu se iz dana u dan povećava broj zatvorenih lokala, što je uticalo na to da cene zakupa vrtoglavo padaju.

U podzemnom prolazu, u strogom centru Niša, jedan od vlasnika oglasio je da lokal izdaje za samo 60 evra mesečno, a ima i onih koji su spremni da izdaju i bez naplate kirije, uz uslov da ga zakupac drži otvorenim i da plaća tekuće troškove.

U udruženjima koja okupljaju vlasnike lokala u „Kalči“ i podzemnom prolazu naveli su da se zatvaraju turističke agencije, butici venčanica, prodavnice obuće, odeće, parfimerije…

Predsednik Upravnog odbora Udruženja vlasnika lokala u Tržno-poslovnom centru „Kalča“ Dragoslav Pavlović rekao je za agenciju Beta da u tom tržno poslovnom centru ima 458 lokala, a trenutno radi svega 30 odsto.

„Od početka epidemije pa do sredine prošle godine nekako smo se borili da svi lokali rade. Od polovine prošle godine počeli su da se zatvaraju, jer ‘malo-malo’ pa se tržni centri zatvaraju“, istakao je Pavlović.

Kazao je da vlasnici ne mogu da zarade ni za tekuće troškove i održavanje lokala, a kamoli za sve ostale druge troškove.

„Država je učinila neke napore da pomone malim privrednicima, ali je to nedovoljno. Najveća pomoć bila bi im da mogu da rade. Ukoliko se tako nešto ne dogodi većina malih radnji će biti ugašeno“, izjavio je Pavlović.

Predsednik Udruženja „Podzemni prolaz Gorča“ Bratislav Đorđević rekao je za agenciju Beta da je od 350 lokala u podzemnom prolazu sada više od 50 zatvoreno.

„Vlasnicima lokala više kirije nisu bitne, bitno im je da nađu zakupca koji će da plate troškove održavanja i da lokal ne bude prazan“, naglasio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, prodavnice u podzemnom prolazu žive od matura, Nove godine, proslava rođendana i venčanja, a kako ih prošle godine nije bilo, jasno je što se zatvaraju iako su u „epicentru“ Niša.

„Ukoliko i ove godine ne bude matura i slavlja, biće to kraj za prodavnice u podzemnom prolazu. Ljudima se ne isplati da drže lokal otvoren ceo dan, a da ništa ne pazare. Treba platiti radnika, obaveze državi, a odakle kad nema zarade“, izjavio je Đorđević.

Državna pomoć, koju su privrednici primili, premala je, ukazao je, u odnosu na to koliko epidemija dugo traje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Kirije za lokale u Nišu vrtoglavo padaju, zakup i bez nadoknade”

  1. Ekonomski tigar. Zlatno doba Srbije… Drugi grad po veličini u Srbiji. Možemo da zamišljamo samo kako su i koliko oronula i osiromašila mesta u manjim gradovima u zlatnom dobu.

  2. Predlažem da istraživačko novinarstvo, u ovo digitalno doba, dođe do podatka koliko EPS i RTS od vlasnika lokala u Srbiji godišnje naplati svoje usluge, računajući samo u mesecima kada ne potroše ni jedan kW struje (pre i tokom pandemije virusa). Osim sa ovim podatkom, da srpsku javnost obavesti i sa postojećim uslovima za isključenje i ponovno uključenje brojila na elektro mrežu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.