Kladovo i zvanično Biser Dunava 1Foto:JBK

Ne samo u Srbiji, nego u krugu od blizu hiljadu kilometara Kladovo je jedina destinacija koja je ispunila kriterijume standarda održive mobilnosti u turizmu i uz još deset destinacija na Dunavu, od Ulma u Nemačkoj do delte Dunava u Rumuniji, dobila status Biser Dunava.

Uz Kladovo, u mrežu dunavskih održivih destinacija su uključene i destinacije iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Hrvatske i Rumunije, kojima je status Biser Dunava dodeljen na međunarodnoj konferenciji, održanoj u Austriji, kada je zvanično formirana i „Mreža za održivu mobilnost i turizam duž Dunava – Biseri.Dunava“ čije je sedište u Lincu.

U ispunjenju ovih standarda, kao i u celom procesu dobijanja statusa Biser Dunava, Kladovo je imalo pomoć od Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije i Dunavskog centra za kompetenciju.

– U Austriji je održana konferencija povodom završetka projekta Biseri Dunava (Transdanube Pearls) i ovim statusom je potvrđeno da je Kladovo ispunilo sve standarde koji su pre svega vezani za očuvanje životne sredine i održivi transport odnosno održivu mobilnost. – rekao je direktor RARIS-a Vladan Jeremić na konferenciji za novinare u Kladovu predajući sertfikat Biser Dunava čelnicima Opštine Kladovo.

Tokom realizacije projekta Biseri Dunava – Mreža za održivi transport u regionu Dunava, u koji je uključeno 15 partnera iz devet zemalja, Kladovo je izradilo Strateški plan održive mobilnosti u turizmu opštine Kladovo.  

Ovaj planski dokument lokalne zajednice u fokusu ima planiranje kretanja turista i lokalnih stanovnika, pre svega kroz prizmu održive mobilnosti – korišćenja onih transportnih sredstava koja imaju minimalni negativni uticaj na životnu sredinu. Strateški plan održive mobilnosti u turizmu, planski dokument lokalne zajednice, predstavlja osnovu za implementaciju mera za unapređenje održive mobilnosti, ocenjuje predsednik opštine Kladovo Saša Nikolić, dodajući da ova podunavska opština ima resurse koje maksimalno koristi u promociji turističkih vrednosti i najavljujući radove na poboljšanju infrastrukture.

– Ono što je dobro za opštinu Kladovo i razvoj turizma je put koji se radi prema Brzoj Palanci gde će biti i biciklistička staza, kao i most kod Milutinovca koji je srušen u poplavama 2014. godine koji će biti izgrađen, nadam se do kraja godine, i koji će takođe imati biciklističku stazu. Uskoro kreće i obnova puta Kladovo -Milutinovac ukupne dužine 29,5 kilometara koji u Donjem Ključu povezuje 8 naseljenih mesta, i u ovoj godini biće završena deonica do Rtkova. – kazao je na pres konferenciji Nikolić ističući da će opština Kladovo kao turistička destinacija biti dobro pozicionirana na mapi Srbije, što potvrđuje i podatak da je u I kvartalu ove godine već ostvareno 15 odsto noćenja više u odnosu na 2018.

Kladovo će uskoro dobiti i novi info centar u Ulici 22. septembra.

Prema rečima direktora opštinske Turističke organizacije, Davida Đurđevića, biće to savremeno opremljen mobiliti centar u kome će turisti moći da dobiju sve potrebne informacije vezane za jedinu destinaciju u Srbiji koja ima status Biser Dunava.

U RARIS-u navode da je Dunav je obećavajuća i nekonvencionalna turistička destinacija koja ne poznaje granice. Druga najduža reka u Evropi, koja povezuje bogatstvo ljudi, kultura i zemalja na svakom svom delu emituje magičnu atrakciju: od impresivnih prirodnih lepota do arhitektonskih svedoka bogate i burne prošlosti, do šarmantnih sela i živahnih metropola na obalama Dunava. Objašnjavaju i da je zajednička vizija Mreže za održivu mobilnost i turizam duž Dunava – Biseri Dunava je da pomogne razvoj Dunavskog regiona, koji pruža društveno pravičnu, ekonomski održivu, ekološki prihvatljivu i zdravu mobilnost i turizam kako za građane tako i za goste regiona razvojem ekološki prihvatljivih, nisko-emisionih, multimodalnih i efikasnih transportnih sistema i održivih turističkih usluga zasnovanih na obnovljivim izvorima energije, uštede energije i resursa, kao i čuvanjem prirodne i kulturne baštine i vođenjem računa o osetljivim ekosistemima  Dunava i podrškom održivom regionalnog razvoja i pružanjem novih šansi za zelenu ekonomiju i zelena radna mesta u regionu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari