Tri nedelje je prošlo od momenta kada je Narodna banka Švajcarske šokirala devizna tržišta (i još više devizne dužnike) odlučivši da prestane sa fiksiranjem franka u odnosu na evro, čime je kurs svoje valute oterala „u nebo“. Posle tri nedelje u Srbiji još nema nikakvog rešenja za enormno narasle rate oko 20.000 građana koji imaju kredite u „švajcarcima“, ali zato ti građani imaju nove probleme: pojedine banke su počele da im praktično kradu novac.


Naime, švajcarske monetarne vlasti već mesecima primenjuju negativnu kamatnu stopu kako bi odvratile investitore od držanja franka, u pokušaju da delimično oslabe pritisak na rast te valute. Tako je tromesečni libor za franke, koji najčešće ulazi u obračun kamate na stambene kredite, početkom januara bio -0,063 odsto (dakle u minusu), dok je krajem prošle nedelje iznosio -0,88 odsto. To znači da su banke u Srbiji prilikom obračuna poslednje rate za kredite u „švajcarcima“ bile dužne da primene ovu negativnu stopu libora, odnosno da svoju maržu umanje za odgovarajući iznos tromesečnog libora i da tako određenu kamatu naplate klijentima.

Većina banaka je to i učinila, ali ima i onih koje su flagrantno prekršile zakon i libor obračunale po stopi nula, čime su svojim klijentima nezakonito povećale kamatu, zadržavajući novac za sebe. Jedna od tih je, kako tvrde u udruženju korisnika bankarskih usluga Efektiva – i Eurobank EFG.

List Danas je prošle nedelje od niza banaka zatražio informaciju o tome da li su i na koji način primenili negativnu stopu libora. Odgovore smo dobili od Alfa banke, Pireusa i Erste banke. Od koje banke nismo dobili odgovor? Od Eurobank EFG.

U Alfa banci kažu da na svaka tri meseca usklađuju vrednost libora i da su u skladu sa tim za prvi kvartal ove godine primenili negativnu stopu od -0,063 odsto.

U Erste banci su takođe pošteno obračunali kamatu, s tim što u ovoj banci koriste šestomesečni libor, čija se vrednost usklađuje dva puta godišnje.

„U skladu sa ugovorenom dinamikom ažuriranja vrednosti libora, Erste banka, počev od prvog januara, primenjuje negativnu vrednost 6M libora (- 0,03360 odsto).

U Pireusu kažu da nijedan njihov kredit nema varijabilnu kamatnu stopu, odnosno da su svim klijentima vratili fiksne kamate na kredite u francima još 2013. godine.

S druge strane, klijenti Eurobanke kojima u obračun kamate ulazi i libor bili su šokirani kada su prošlog meseca dobili obaveštenje od banke o tome da će im libor obračunati po stopi nula. Zbog toga su mnogi od njih, okupljeni na Fejsbuk stranici udruženja Efektiva,odlučili da Sektoru za kontrolu banaka Narodne banke Srbije ulože prigovor na ponašanje Eurobanke i čak da zatraže da joj se oduzme licenca.

„Obaveštavam NBS da se banka ne pridržava ugovora o kreditu…već da je kao visinu 3M libora uzela vrednost nula, iako je 3M libor na taj dan iznosio -0.063 odsto… Banka je time prekršila član 26 stav 3 Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga… Tražim od NBS da Eurobanku kazni zbog primene nepoštene poslovne prakse, za šta je predviđena kazna od 200.000 do 2.000.000 dinara. Takođe, u skladu sa članom 130 Zakona o bankama, a zbog teže povrede zakonskih propisa, tražim da se Eurobanci trajno oduzme dozvola za rad“, navodi se u dopisu klijenata Eurobanke Narodnoj banci Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari