Kompanija ITN kupila Budimku iz Požege 1Foto: Screenshot/YouTube

Fabrika za proizvodnju i preradu voća i povrća Budimka prodata je jutros na aukciji domaćoj kompaniji ITN.

Nekadašnji gigant iz Požege je tako našao kupca iz trećeg pokušaja, jer su prethodna dva ovog leta bila neuspešna. Za kupovinu fabrike do prošle nedelje bile su zainteresovane tri kompanije, ali su depozite do 13. novembra kada je bio poslednji rok uplatile samo dve – ITN i Inmold. Fabrika u Požegi je, kako saznajemo, prodata ITN-u, dok su štale u susednom selu za koje su se ove dve kompanije nadmetale prodate kompaniji Inmold iz Požege.

Početna cena po kojoj je fabrika u Požegi i prodata bila je 212,7 miliona dinara, dok je cena farmi za tov junadi bila 11,6 miliona dinara. Ta cena je tokom nadmetanja, kako nezvanično saznajemo, duplirana.

Budimka je u bankrotu od kraja 2017. godine. Kompanija ITN je u vlasništvu profesora mašinstva Dragana Markovića i bavi se poljoprivrednom mehanizacijom, ali ima fabriku za preradu voća, povrća i lekovitog bilja u Kosjeriću.

Dnevni list Danas je u nekoliko navrata pisao kako je Budimka poslednjih godina prolazila kroz „teške“ faze jer ju je još 2008. privatizovala novosadska firma Pankomerc, u vlasništvu poznatog biznismena i bivšeg hapšenog direktora Metals banke Ananija Pavićevića. Zbog lošeg poslovanja dve godine kasnije ta privatizacija je raskinuta.

Šest godina kasnije Pavićević se ponovo aktivirao u pokušaju da preuzme Budimku i to tako što mu je kao najvećem poveriocu država poverila da napravi plan reorganizacije.

U međuvremenu, Pavićević je u saradnji sa firmom „Stevović and Partners“ pokušao da napravi ugovor i proda fabriku Kinezima u junu 2016, međutim, pokušaj je propao zahvaljujući bivšem ministru privrede Željku Sertiću. Pankomerc i Stevović and Partners su, naime, hteli da prodaju kineskom investitoru fabriku ne pomenuvši mu, pritom, da se ona nalazi u stečaju. Kako Pavićević nije uspeo u svojoj nameri fabrika koja postoji od 1947. je otišla u bankrot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari