Kontrolisati poštovanje neradne nedelje 1Foto: Stefana Savić

Iz Unije slobodnih sindikata Crne Gore pozvali su nadležne inspekcije da kontrolišu sprovođenje Zakona o radu kojim je predviđeno da je za zaposlne u trgovini nedelja neradni dan jer će se ovaj zakon primenjivati od nedjelje 20. oktobra.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je došlo vrijeme da se Crna Gora pridruži razvijenim evropskim zemljama kako bi zaposleni imali jedan sloboda dan u nedelji.

Predsednica Sindikata radnika trgovine Vesna Milonjić Aleksić kazala je da će se konačno poštovati član 62 Zakona o radu da je nedelja slobodan dan i da su četiri slobodna dana u mesecu velika dobit za radnike i pozvala inspektore da izvrše nadzor u trgovinama u nedelju.

Iz USS saopšteno je da je u Crnoj Gori prosečna plata u trgovini 376 evra i da u ovoj oblasti radi oko 40 hiljada radnika.

Zakon o radu međutim predvidio je da nedeljom i u vreme državnih praznika mogu raditi apoteke, specijalizovane prodavnice ili kisoci za prodaju hljeba i ostalih pekarskih proizvoda, cvećare, suvernirnice, prodavnice za zaštitu bilja, pogrebne opreme, prodavnice na benzinskim stanicama i još nekim trgovinama

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari