Kragujevac: Fabrika FCA ne radi, u Fijat plastiku nastavljen štrajk 1Foto: FoNet Aleksandar Levajkovic/FoNet

Zaposleni u proizvodnji vozila „500L“ u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija, koji su se vratili na posao sa plaćenog odsustva, danas ponovo ne rade.

Kako je Beti rečeno u Samostalnom sindikatu te fabrike, u toku dana radnici koji su se juče vratili na posao, znće da li će plaćeno odsustvo biti nastavljeno i narednih dana.

U sestrinskoj firmi Fijat plastik, koja izrađuje branike za „fijat 500L“, zaposleni su danas nastavili generalni štrajk zbog smanjenja zarade.

Radnici štrajkuju u obe smene na svojim radnim mestima, tako da nidanas neće biti izrađeno 360 branika, kolika je dnevna proizvodnja u fabrici.

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika FCA-a Zoran Miljković je rekao da su juče, zbog štrajka u Fijat Plastiku, sa traka u drugoj smeni silazili automobili bez branika.

Prema njegovom saznanju, vozila su bila kompletna samo u prvoj smeni, pošto je FCA iskoristio 160 ranije uskladištenih branika.

Štrajkački odbor je juče uputio zvaničan poziv poslodavcu za nastavak pregovora.

Radnici traže da im se ne umanjuje regres i da naknada za plaćeno odsustvo bude 65 umesto 60 odsto.

U Štrajkačkom odboru kažu da imaju saznanja da je po prijavi sindikata fabrike, inspekcija rada naložila poslodavcu da ispuni zakonsku obavezu i dostavi radnicima Fijat plastika kompletan Pravilnik o radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari