Kragujevac: Turističke agencije traže pomoć od grada 1Kragujevac Foto: Beta/Miloš Miškov

Pošto država još uvek nije našla način da pomogne turističkim agencijama da prežive krizu izazvanu epidemijom kovid-19, vlasnici kragujevačkih agencija odlučili su da se obrate gradu, piše portal pressek.rs.

– Sledeći primere kolega iz određenih gradova na području Vojvodine, Beograda, Raške, Niša i Kraljeva, gde su lokalne samouprave priskočile u pomoć, u okviru svojih mogućnosti, mi Vam se obraćamo sa molbom da nam pomognete, u vidu jednokratne pomoći, u iznosu od po 150.000 dinara čime bismo izmirili osnovne režijske troškove (zakup prostora, troškove struje, vode, telefona…), navodi se u pismu koje će ove nedelje biti upućeno gradskim čelnicima i Privrednoj komori.

Podaci Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA pokazuju da je promet turističkih agencija ove godine pao između 90 i 92 odsto. U Kragujevcu posluje tridesetak lokalnih turističkih agencija. Vlasnici svih agencije slažu se da bez pomoći države i grada njihove firme neće preživeti, piše portal Pressek.rs

– Pomoć u vidu minimalca za isplatu zarada koju nam je država dala nije dovoljna. Pri tom smo se svi obavezeli da još dva meseca nakon toga zadržimo radnike. Kada taj period istekne mnogi od nas će se naći u situaciji ne samo da otpuste radnike, već da stave „ključ u bravu“, kaže Biljana Planić.

Istog mišljenja je i Nenad Trakić, vlasnik agencije „Holiday“.

– Od početka pandemije korona virusa imamo minimalne ili nikakve prihode. Većina turitičkih agencija živi od prodaje letnjih aranžmana i city break putovanja – to je realnost. Mi sada tražimo samo pomoć da „prodišemo” – da ne dođemo u situaciju da stavljamo katance na firme. Potrebna nam je podrška država kakvu su dobili hotelijeri, rekao je za portal Pressek, Nenad Trakić.

Pored pomoći u vidu minimalca, država je turističkim agencijama, kao i svim privrednicima, ponudila kredite Fonda za razvoj.

– Većina kragujevačkih agencija je aplicirala za ova sredstava, ali do danas niko od nas nije dobio nikakav odgovor. Čuli smo da su novac dobile neke velike beogradske agencije, kaže Blagana Jaglić, vlasnica agencije „Apolo turs“.

Državi su se proteklih meseci, preko svojih udruženja obraćali nekoliko puta. Minimum pomoći koji je zatražen je isplata bruto minimalnih ličnih dohodaka za sve zaposlene u turističkim agencijama do kraja 2020.godine, kao i davanje prava turističkim agencijama (šifre delatnosti 79.11 i 79.12) koje imaju status preduzeća prava na mirovanje do godinu dana (početak i kraj na zahtev agencije).

Pisma su slali predsedniku, Vladi Srbije i ministru trgovine i turizma. Odgovor je stigao samo od Rasima Ljajića koji je rekao da „postoji želja da se dodatno pomogne turističkim agencijama, ali to može da bude tek kada se na kraju sezone vidi kolike su mogućnosti države i kolike su realne štete koje taj segmet turizma ima“.

– Razmotrićemo kakve su realne mogućnosti države, kako su agencije poslovale i radile, jer ipak je bilo nekih aktivnosti mnogo većih nego što se na početku pandemije očekivalo, istakao je Ljajić.

Međutim, po rečima vlasnika kragujevačkih agenecija problem nije samo ova već i naredna turistička sezona. Naime, većina aranžmana koje su prodali pre proglašenja pandemije kovid-19 zamenjena je za putovanja u narednoj godini. To znači da će, čak i da naredne godine ne bude pandemije, agencije imati manje prihode. Pri tom su, kažu vlasnici agencija, već morali da prenesu novac organizatorima putovanja i hotelima, pa troškove poslovanje većina u ovom momentu finansira iz ličnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari