Krivični postupak protiv vlasnice kafane na Pančićevom vrhu 1Foto: BIRN

Osnovno javno tužilaštvo iz Brusa podnelo je po prijavi inspekcija Ministarstva građevinarstva optužni predlog protiv investitorke Snežane Mitković koja je bespravno podigla objekat od preko hiljadu kvadrata na vrhu Kopaonika.

Istovremeno, u Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva iz Kraljeva, obrađuju se još dve prijave. Jednu je podnelo takođe Ministarstvo zbog antidatiranja zahteva za legalizaciju sporne građevine, za šta se terete Mitkovićeva i bivši predsednik opštine Brus Milutin Jeličić Jutka. Drugu prijavu podnela je Uprava za borbu protiv pranja novca jer na računima investitorke nije bilo sredstava iz kojih bi se regularnim tokovima finansirala ta gradnja, saznaje Danas.

Kako nam je rečeno u Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije VJT-a, u avgustu ili septembru prošle godine policiji u Kruševcu dostavljene su obe prijave i zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja. Poslate su i do sada bar tri urgencije, ali izveštaj policije još se čeka. U tom tužilaštvu ističu da ne prozivaju kruševačku policiju zbog toga, „jer postoje predmeti koji zahtevaju više rada i vremena“. Više detalja o sadržaju tih prijava nisu mogli da daju jer je zakonom koji uređuje postupanje posebnih tužilačkih odeljenja za suzbijanje korupcije, propisano da je predistražni postupak poverljive prirode.

Tužilac u OJT iz Brusa, Milan Mihajlović, kaže za Danas da je optužni predlog već predao i da sada očekuje poziv iz suda. Inače, Mitkovićeva je do sada bila nedostupna za to tužilaštvo, zbog čega je Mihajlović podneo zahtev policiji za njeno privođenje, a ona se potom umesto na zakazano saslušanje u Brusu, 15. aprila sa advokatom pojavila u smederevskom tužilaštvu gde je dala iskaz.

Još ozbiljnije prijave, ukoliko budu sumnje tužilaštva dokazane, prete ne samo Mitkovićevoj nego i bivšem predsedniku opštine Brus, a zbog pokušaja da falsifikuju zahtev za legalizaciju bespravno sazidane kafane. Naime, Zakon o legalizaciji donet je 2015. godine i on pruža mogućnost svima koji su pre tog datuma izgradili objekte bez dozvole da ih ozakone, ali izričito propisuje i da nijedna građevina nastala posle usvajanja tog zakona ne može da uđe u proces legalizacije.

Zbog toga je Mitkovićeva, sumnja se uz pomoć Jeličića, preko službe u opštini Brus Ministarstvu podnela zahtev pod datumom iz 2014. godine, iako je izgradnja počela tek 2017. Tužilaštvo za sada Mitkovićevu sumnjiči za falsifikovanje službene isprave, a Jeličića za trgovinu uticajem.

Podsetimo, 2017. je Mitkovićeva dobila dozvolu za izgradnju montažnog kafea od 150 kvadrata na Pančićevom vrhu, u zaštićenoj zoni, ali je ona uveliko prekoračila dozvoljene gabarite i već 2018. pušten je u rad kafić izgrađen od betona i cigle od preko hiljadu kvadrata. Inspekcije Ministarstva građevinarstva su po prijavi iz Nacionalnog parka Kopaonik dva puta donosile rešenje u rušenju, ali to još nije sprovedeno jer policija nije obezbedila asistenciju za tu proceduru.

Krivični predmet

Osnovni sud u Brusu potvrdio je Danasu da je 3. maja Osnovno javno tužilaštvo podnelo optužni predlog protiv Snežane Mitković „zbog postojanja opravdane sumnje da je učinila krivično delo iz čl. 219a stav 3. u vezi stava 2. Krivičnog zakonika“. U odgovoru na pitanja našeg lista, predsednica tog suda LJiljana Stanković dodaje da je po tom predlogu formiran krivični predmet 1 K.br.71/2019 i da je predmetom zadužena sutkinja Svetlana Radojković.

„Kako se ne radi o optužnici, već o optužnom predlogu, to nema potvrđivanja optužnog akta, već sudija pojedinac, u skladu sa čl. 501. ZKP-a, vrši ispitivanje optužnog akta, te se dalje postupa shodno odredbama pomenutog člana te čl. 502. i 503. ZKP-a, odnosno određuje glavni pretres (čl.504. ZKP-a) – navodi predsednica suda i napominje da ročište za glavni pretres još nije određeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari