Krkobabić: Za nove zadruge do 7,5 miliona, za stare do 15 1Foto: Ministarstvo za regionalni razvoj

Završna verzija Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradničke i poljoprivredne zadruge u 2019. godini na celokupnoj teritoriji Republike Srbije

Naročito u Nišavskom, Topličkom, Pirotskom, Jablaničkom i Pčinjskom upravnom okrugu, razmatrana je juče na sastanku sa predstavnicima zadrugarskih saveza, saopšteno je iz kabineta ministra Milana Krkobabića, zaduženog za ravnomeran regionalni razvoj.

Programom koji je osmislio i već treću godinu za redom uspešno realizuje kabinet Krkobabića, zadrugama je u ovoj godini bespovratno namenjeno oko 700 miliona dinara, što je 3,5 puta više nego u 2017. godini, kada je započet projekat „500 zadruga u 500 sela“. Ministar je najavio da će ove godine sredstva dobiti oko 70 zadruga, i objasnio novine u podsticanju specijalizovanih zadruga, koje su iskorak u odnosu na mešovite, i intenzivnu proizvodnju koja u perspektivi ima više faze prerade. Domaćinima Srbije ministar je poručio „Pare su i ove godine obezbeđene, država vas neće izneveriti „.

Akademik Dragan Škorić zadovoljan je što Akademijski odbor SANU ponovo radi sa kabinetom ministra Krkobabića na zajedničkom projektu obnove zadrugarstva. „Želja nam je da ove godine imamo što više zadruga sa intenzivnom proizvodnjom i da iskoristimo sve prirodne resurse koje imamo i tako pokrenemo i oživimo naša sela“, rekao je na skupu.

U prošloj godini bespovratna sredstva dobile su 72 zadruge, od kojih su dve složene, na celoj teritoriji Srbije, uključujući i jednu zadrugu sa Kosova i Metohije. Novoformiranim zadrugama je i ove godine namenjeno do 7,5 miliona, a starim zadrugama do 15 miliona dinara.

– Raduje činjenica da je, bez obzira na podsticajna sredstva države koje su neke od zadruga dobile, od sredine 2017. godine, kada je pokrenut projekat popularno nazvan „500 zadruga u 500 sela“, osnovano 350 novih zadruga, što govori o vraćanju poverenja u udruživanje u Srbiji. Očekuje se nastavak pozitivnog trenda širenja zadrugarstva u zemlji i stvaranje pozitivne celokupne klime za opstanak sela Srbije – navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari