Krušik radi uprkos epidemiji 1Foto: Stanislav Milojković

Zbog procene, zasnovane delom i na iskustvima iz italijanske regije Lombardija, da su proizvodni pogoni sa po stotinak ili čak nekoliko stotina radnika pod istim krovom, bez obzira na preduzete mere, potencijalna žarišta epidemije COVID 19, većina kompanija u unutrašnjosti Srbije, a među njima i vodeće domaće vojne fabrike – Zastava oružje, Prvi partizan, Sloboda, Milan Blagojević i Prva iskra, u potpunosti su, osim valjevskog Krušika, obustavile rad i zaposlene poslale na plaćena odsustva.

Kako je Valjevo jedno od najvećih žarišta zaraze virusom korona u Srbiji, to su iz grada na Kolubari počele da stižu informaciji da poslovodstvo Krušika i dalje ne obustavlja proizvodnju, iako su dvojica radnika te fabrike navodno već obolela od COVID 19.

Direktor Krušika Vladan Lukić našem listu juče je kazao da „niko od radnika te fabrike nije oboleo“. Jedan broj radnika, prema njegovim rečima, u „takozvanoj izolaciji je zbog kontakata sa komšijama“. Poručio je, pritom, da će „Krušik raditi i dalje da radi, ali u smanjenom obimu“. Koliko smanjenom, nije precizirao.

Predstavnici zaposlenih potvrđuju da je obim proizvodnje u Krušiku značajno smanjen, te da je juče, na primer, bilo angažovano oko 750 od ukupno 3.100 zaposlenih. Ističu, međutim, da onima koji i dalje, u vreme epidemije,  dolaze u pogone „nimalo nije prijatno“. Tim pre što je, kako tvrde, pre desetak dana, u Kovačkom centru iz Valjeva, koji vojnu industriju snabdeva otkovcima,  jedan radnik preminuo od COVID 19.

– Kovački centar, čiji je vlasnik Jugoimport SDPR, lociran je u fabričkom krugu Krušika. Iako je ta firma ograđena, kontakti između Krušikovih i radnika Centra, koji kuje košuljice za mine za našu fabriku, svakodnevni su,  kažu naši sagovornici. Ističu da veruju da je i poslovodstvo Krušika svesno opasnosti od epidemije, ali da ih „Ministarstvo obrane pritiska da fabrika i dalje radi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari