Kuburović: Ubrzati sudske postupke 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Unapređenje smeštajnih kapaciteta sudova i tužilaštava u Srbiji je prioritet Ministarstva pravde u ovoj godini, a cilj je da se ubrzaju sudski postupci, izjavila je danas ministarka pravde Nela Kuburović, koja je u Kraljevu obišla renovinarani objekat Osnovnog suda i Osnovnog javnog tužilaštva.

Za rekonstrukciju i nadogradnju objekata Minustarstvo pravde je kroz Nacionalni program IPA 2012 obezbedilo oko 1.550.000 evra.

Obezbeđivanjem uslova da svaki sudija ima svoju sudnicu omogućićemo da se ročišta zakazuju u kraćim rokovima i da suđenja idu mnogo brže, navela je Kuburović, podsetivši da je sada ulaz u zgradu Osnovnog suda u Kraljevu omogućen i invalidima.

Kroz Nacionalni program IPA 2012 sredstva nisu uložena samo u rekonstrukciju zgrade, već je oko 700.000 evra izdvojeno i za IT opremu za sudove opšte nadležnosti i za privredne sudove, a zahvaljujući Degaciji EU u Srbiji ta saradnja će biti nastavljena i kroz buduće projekte.

IPA program 2013 podrazumeva projekat koji se odnosi na prevenciju i borbu protiv korupcije, a upravo će Kraljevo biti novo sedište Posebnog odeljenja za sprovođenje i procesuiranje krivičnih dela sa koruptivnim elementom, rekla je Kuburović, precizirajući da će to biti 1. marta naredne godine.

Ona je izrazila zahvalnost Delegaciji EU, ocenjujući da ovaj projekat konkretno pokazuje na koji način ona može da pomogne Srbiji na njenom putu u procesu evrointegracija.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Stamčar istakla je da su rekonstrukcija i nadogradnja zgrade završene pre vremena i da je objekat dobio pasoš energetske efikasnosti.

Delagacija EU podržava sve što se tiče efikasnosti pravosuđa i da se ono što se radi čini na ljudima prijatniji način, zbog čega je važno što je zgrada rekonstruisana tako da mogu da joj pristupe i osobe sa invaliditetom, rekla je Norčić Stamčar.

Zgrada Osnovnog suda i Osnovnog javnog tužilaštva u Kraljevu izgrađena je 1965. godine i od tada nije značajnije renovirana, iako je objekat oštećen u zemljotresu 2010. godine.

Projekat rekonstrukcije i nadogradnje postojeće zgrade započet je u martu prošle godine. Ukupna neto rekonstruisa površina starog i nadograđenog dela je 3.540 kvadratnih metara, od čega je 660 kvadrata novoizgrađeni deo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari