Lagard (ECB): Kriza duboko menja privredu sveta, Evropa u odličnom položaju 1Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Ekonomska kriza izazvana pandemijom bolesti KOVID-19 „duboko će promeniti“ privredu sveta, uneti više ekologije, digitalizacije i novih načina rada, a Evropa je „u odličnom položaju“, ocenila je danas predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard.

Ova kriza „ubrzaće preobražaje koji su već bili latentni u našim ekonomijama“, predvidela je ona tokom video-konferencije sa francuskim zvaničnicima u Parizu.

„U proizvodnji, radu, trgovini, ono što smo upravo doživeli ubrzaće preobražaje i verovatno dovesti do evolucije ka održivijem i ‘zelenijem’ načinu života“, dodala je ona.

Ona je posebno pomenula „rad na daljinu“ koji će „preobraziti način rada svih zaposlenih“, bar u razvijenim zemljama, uz „ubrzanje digitalizacije u uslugama i automatizaciju industrije“.

„Sada se procenjuje da bi kriza trebalo da dovede do smanjenja lanaca snabdevanja za oko 35 odsto i povećanja robotizacije u industriji od 70 do 75 odsto“, rekla je Lagard.

Pored toga, zbog zabrane izlaska iz kuća koja je istovremeno pogodila većinu stanovnika sveta, onlajn trgovina znatno se razvila.

Taj razvoj bi trebalo da se još ubrza „na štetu tradicionalne trgovine“, dodala je ona.

U takvim promenama „Evropa je u izvrsnom položaju za takvu tranziciju“, rekla je ona jer je taj kontinent „već domaćin najvećem sektoru ‘cirkularne ekonomije’ i ekoloških inovacija u svetu“, a uz to je evro glavna valuta za izdavanje „zelenih obveznica“.

Međutim, Lagard je rekla da smatrala da to nije „dovoljno“ i da treba uspostaviti „okvir ekonomske politike koji omogućava mobilizaciju finansiranja potrebnog za sve to“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Lagard (ECB): Kriza duboko menja privredu sveta, Evropa u odličnom položaju”

  1. Znaci,likvidirali su planirani broj penzionera.Ona je jedna od „onih“,

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.