Ljajić: Maske u apotekama do kraja nedelje 1Foto: FoNet/ MOD

Kvasca danas nije bilo na rafovima, ali bi u svakom trenutku trebalo da stigne do svih prodavnica jer je fabrika u Senti počela da ga proizvodi pre nekoliko dana.

I zaštitne maske koje su od uvođenja vanrednog stanja bile najtraženija roba trebalo bi da se nađu u apotekama do kraja nedelje, kaže za Danas ministar trgovine Rasim Ljajić.

„Proizvodnja kvasca je krenula i svakog trenutka bi trebalo da stigne do prodavnica. Kada se radi o maskama, mi smo naručili iz Kine 10 miliona maski i ta narudžbina ide preko RFZO. Cene tih maski biće ograničene na 120 dinara i to ograničenje se odnosi isključivo na tu porudžbinu, da ne bude zabune“, napominje Ljajić.

On podseća da su maske deficitarne u celom svetu i da se ne može očekivati da one sada koštaju 20 ili 30 dinara kako je bilo ranije. Isporuka iz Kine bi trebalo da stigne, kako kaže, u četvrtak, tako da bi do kraja ove nedelje maske mogle da se nađu u apotekama.

„Najviše pritužbi građana ovih dana, bukvalno na stotine dnevno dobijamo upravo na cenu maski. Građani moraju da vode računa da postoji više vrsta maski, tako smo imali jednu pritužbu iz Novog Sada da je cena maske 430 dinara i naši inspektori su jutros bili tamo. Ulazna cena tih maski je 300 dinara, jer to nije obična već neka vrsta troslojne maske koja se iskuvava“, napominje ministar trgovine.

Osim maski, u apotekama ni juče nije bilo asepsola, rukavica i ostalih dezinfekcionih sredstava, poput alkohola. U nekim manjim, lokalnim radnjama, međutim, mogla je da se pronađe po neka litra alkohola.

„Jutros nam je stigla isporuka, jedno pakovanje alkohola i rasprodali smo ga odmah“, kažu u jednoj od lokalnih radnji na Zvezdari.

Kvasca međutim, ni oni nisu imali ovih dana, a isporuku očekuju kako kažu, svakog dana.

Kvasca ni svežeg ni suvog juče nije bilo ni u većim marketima, mada su za Danas u Merkatoru, u čijem sastavu su Idea i Roda, rekli da funkcioniše redovno snabdevanje prodavnica i kvascem i sredstvima za higijenu i sredstvima za dezinfekciju.

„Zbog značajno povećane potražnje za ovim proizvodima uvedene su i vanredne isporuke ka prodavnicama, ali, i pored toga, može da se desi da prodavnica, u nekom trenutku, do prve sledeće isporuke, bude bez nekog od tih proizvoda“, napominju u Merkatoru.

U Lidlu kažu da u redovnom asortimanu imaju samo kvasac od dobavljača iz inostranstva, čije su isporuke redovne, ali i da je potražnja veća u ovoj vanrednoj situaciji. Što se tiče sredstava za dezinfekciju, oni nisu deo redovne ponude Lidl prodavnica, osim dezinfekcionog sapuna, kojeg, kako kažu, imaju na stanju.

Predsednik Unije pekara Srbije kaže za Danas da proizvođači hleba nisu imali problem sa nestašicom kvasca, te da se očekuje da ga ovih dana bude u svim prodavnicama.

„Nismo imali problema sa nestašicom kvasca u proizvodnji hleba, najviše je problema bilo sa malim pakovanjima, koje su kupovali građani. Fabrika u Senti će raditi u više smena i pojačaće proizvodnju, kako smo mi i tražili, tako da će kvasca uskoro biti za sve“, ističe Pralica i apeluje na građane da ne kupuju u velikim količinama.

Pralica kaže da aktivni kvasac ima rok trajanja od pet do šest dana i da zamrznut pa odmrznut nema neko naročito dejstvo.

„Apel građanima je da kupuju suvi kvasac koji traje mesecima i da ne kupuju više od onoga što im je potrebno jer nema potrebe za tim. Kvasca će biti dovoljno za sve“, napominje naš sagovornik.

Do nestašice je, kako kaže došlo nakon prvog udara kada su građani pokupovali sve, odnosno više nego što im treba. Pralica ističe da cena kvasca tokom vanrednog stanja nije menjana, odnosno nije „skakala“ i ne veruje da će do toga doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari