LSV: "Gasprom" da plati zakonsku rudnu rentu 1Foto:N1

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) poziva Vladu i Skupštinu Republike Srbije da u što kraćem roku započnu proceduru izmene međudržavnog sporazuma između Srbije i Ruske Federacije, kojim je prodata Naftna industrija Srbije.

Ovaj sporazum se od početka pokazao štetnim za građane Srbije, a pre svega stanovnike vojvođanskih gradova i opština, ocenila je LSV u saopštenju koje je dostavljeno medijima.

Za eksploataciju mineralnih sirovina ruska firma Srbiji plaća tri odsto od ukupne vrednosti proizvedenih nafte i gasa.

Poznato je da je po Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima predviđeno da je taj iznos sedam odsto.

Nažalost, politika sluganskog odnosa naše države prema Moskvi dovela je do snižavanja tog iznosa na svega tri odsto. Na taj način se teti se interesima države, Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i gradovima, opštinama i selima Banata i Bačke.

Na primer, grad Zrenjanin je iz NIS akcije ove godine dobio 12,5 miliona dinara. Da je rudna renta sedam procenata, Zrenjanin bi prihodovao bar 160 miliona dinara više nego što dobija iznosom od tri odsto. Razlika između 160 miliona i 12,5 miliona je ogromna, istaknuto je u saopštenju LSV.

Dodaje se da ruski „Gaspromnjeft“, odnosno NIS, u medije izlaze sa marketinškim trikovima u vidu akcija pod nazivom „Zajednici zajedno 2018“. Ovom akcijom NIS će u ovoj godini podeliti 114,5 miliona dinara gradovima i opštinama u Srbiji. To je iznos koji se ne može ni uporediti sa ukupnom dobiti ove

kompanije od eksploatacije nafte i gasa u Vojvodini.

Jednostavnim računom dolazimo do činjenice da NIS malim iznosom rudne rente povećava svoje prihode za više od tri milijarde dinara godišnje.

Naime, gradovi i opštine u Vojvodini u kojima NIS obavlja svoju delatnost, na godišnjem nivou na osnovu rudne rente prihoduju nešto iznad milijarde dinara.

Da rudna renta iznosi sedam procenata, kako je predviđeno Zakonom, iznos koji ostaje lokalnim samoupravama bio bi 2,3 puta viši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari