Majdanpek uključen u program subvencija za energetsku efikasnost 1 Foto: J. B. K.

Opština Majdanpek jedna je od 67 lokalnih samouprava kojima je Ministarstvo rudarstva i energetike, nakon sprovedenog javnog poziva, odobrilo sredstva za finansiranje programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

Prema rešenju resornog ministarstva majdanpečkoj opštini je za ove namene odobreno 10 miliona dinara, a sa isto toliko sredstava koja su u ovogodišnjem opštinskom budžetu opredeljena za ove namene, lokalna samouprava će subvencionisati realizaciju ovog programa.

Zainteresovani građani koji žele da konkurišu za ova sredstva treba da ispune uslove i kriterijume propisane Pravilnikom o finansijskoj podršci unapređenju energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Majdanpek za 2021. godinu koji je usvojilo Opštinsko veće Majdanpek 20. maja ove godine.

Lokalna samouprava će sufinansirati dve mere: nabavku i ugradnju materijala za izolaciju termičkog omotača zgrada i porodičnih kuća gde je minimalni iznos bespovratnih sredstava po prijavi 100 hiljada dinara, a maksimalni 500 hiljada dinara, a učešće opštine je do 50 odsto sa PDV po jednoj prijavi.

Druga mera je nabavka i ugradnja spoljnih prozora i vrata i drugih transparantnih elemenata termičkog omotača stanova i porodičnih kuća.

Minimalni iznos bespovratnih sredstava je ovde 80 hiljada, a maksimalni 100 hiljada dinara i ovde je takođe učešće opštine je do 50 odsto sa PDV po jednoj prijavi.

Pravilnik sadrži uslove koje podnosioci prijava treba da ispune, potrebnu dokumentaciju, dodatne uslove, kao i kriterijume za ocenjivanje prijava.

Prema najavama iz ministarstva , ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisaće sutra u Kraljevu ugovore sa opštinama i gradovima koji su ispunili uslove za realizaciju projekata podizanja energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Ono što sledi su dva javna poziva koja raspisuju lokalne samouprave – sa kompanijama koje će radove izvoditi, a potom i sa građanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari