Mali: Budžet za 2021. godinu mora da bude razvojni 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministar finansija Siniša Mali danas je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovarao o reformskim ciljevima u okviru aktuelnog aranžmana i o budžetu za narednu godinu za koji je ocenjeno da mora da bude razvojni.

Sastanak putem video-veze je održan u okviru petog i poslednjeg razmatranja savetodavnog aranžmana „Instrument za upravljanje politikama“, (PCI) koji će trajati do 16. oktobra.

Kako je saopštilo je Ministarstvo finansija, sagovornici su se saglasili da je dosta toga urađeno kada je reč o reformskim procesima, kao i da se prethodnih meseci Srbija na pravi način izborila sa krizom koja je izazvana pandemijom korona virusa.

Mali je istakao da je ponosan što je Srbija jedna od retkih zemalja u svetu koja u ovim mesecima ima čak i blagi privredni rast, i dodao da je nezaposlenost na istorijskom minimumu i da u drugom kvartalu ove godine iznosi 7,3 odsto.

On je rekao da je rast poljoprivrede bio veći nego što je očekivano, što je dodatno doprinelo dobrim rezultatima, i naglasio da je optimista s obzirom na to da najnoviji podaci pokazuju da je priliv stranih direktnih investicija od početka godine 1,8 milijardi evra.

Кako je istakao, Srbija je apsolutni lider u privlačenju stranih investicija na Zapadnom Balkanu, i privlači 60 odsto ukupnih investicija koje dolaze u region.

Ministar je rekao da Srbija namerava da nastavi sa kapitalnim investicijama, što će dodatno uticati na privredni rast, i zato je važno usvajanje metodologije za kapitalne projekte, što je upravo jedan od uspeha aranžmana sa MMF-om.

Jan Кes Martejn je rekao da Srbija bolje prevazilazi krizu od drugih država u Evropi, te da je na pravi način, obimnim ekonomskim paketom mera, odgovorila na krizu koja je izazvana korona virusom.

On je rekao da je paket mera bio ambiciozan, i posebno pohvalio što se sektorskim merama pomaže gradskim hotelima koji su bili ugroženi za vreme pandemije, navodi se u saopštenju.

Tema sastanka je bilo i povećanje penzija u javnom sektoru i plata, a kako je potvrđeno, penzije će naredne godine rasti u skladu sa „švajcarskom formulom“ i to za 5,9 odsto, a kada je reč o platama, ministar je istakao da postoji fiskalni prostor za njihov rast, te je dogovoreno da će se tokom ove misije razmatrati i konkretni procenti.

Aranžman „Instrument za koordinaciju politika“ odobren je Srbiji u julu 2018. godine, na 30 meseci, i traje do januara 2021. godine. Radi se o aranžmanu koji ima savetodavnu ulogu i bavi se prevashodno sprovođenjem strukturnih reformi, odnosno ne podrazumeva finansijsku podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari