Mali i MMF: Glavni cilj unapređenje javnih preduzeća 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Delegacija Ministarstva finansija, predvođena ministrom Sinišom Malim, sastala se danas sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Džejms Rouf.

Na sastanku je bilo reči o realizaciji ciljeva iz programa Instrument za koordinaciju politika, koji je počeo da se sprovodi u julu 2018. godine i koji je savetodavnog karaktera, kao i o prioritetima u okviru tog programa za 2019. godinu, saopštilo je Ministarstvo.

Sagovornici su se saglasili da je u prethodnih šest meseci dosta učinjeno na realizaciji programskih ciljeva, kao što je usvajanje zakona sa setom mera koje se tiču amortizacije, usvajanje Zakona o naknadama i Zakona o inspekcijskom nadzoru, kao i izmene Zakona o javnom dugu, a posebno je istaknuto prošlogodišnje smanjenje opterećenja na zarade, na čemu će se i dalje raditi.

Takođe, još jednom su potvrđeni dobri makroekonomski rezultati koje je Srbija zabeležila – prethodna godina je završena sa stopom rasta BDP od 4,4 odsto, sa suficitom od 32,2 milijarde dinara, a javni dug trenutno iznosi oko 50 odsto BDP. Stopa nezaposlenosti je u silaznom trendu i u trećem kvartalu prethodne godine je iznosila 11,3 odsto. Mali i Rouf su razgovarali i o ciljevima za 2019. godinu, a kao najvažniji zadatak je istaknut nastavak strukturnih reformi, odnosno unapređenje rada javnih preduzeća i javne administracije i što bolji kvalitet usluga koje se pružaju građanima.

Delegacija MMF boraviće u Srbiji do 5. februara, a u narednim danima teme razgovora će biti i reforma Poreske uprave, fiskalna pravila, kao i celokupna strategija za 2019. i 2020. godinu, kako bi se podstakao dalji ekonomski rast u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari