Mali: Izgradnja putne infrastrukture pokreće srpsku ekonomiju 1Siniša Mali Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministar finansija u Vladi Srbije Siniša Mali rekao je danas da ulaganje u putnu infrastrukturu pokreće srpsku ekonomiju, te da se otvaranjem deonice Koridora 11 od Obrenovca do Ljiga, ostvaruje višedecenijski san građana Srbije.

„Koridor 11 biće višedecenijski san koji ostvarujemo i pokazatelj snage naše ekonomije. Na to smo čekali 74 godine“, rekao je Mali gostujući na RTS-u, i podsetio da će do kraja oktobra biti realizovano i otvaranje istočnog kraka Koridora 10, a u planu je i Moravski koridor.

Ministar finansija je naveo da izgradnja mreže autoputeva i puteva podiže kvalitet života građana.

„Taj novac koji ulažemo se vraća, ljudi brže putuju, brže i bolje ide roba, atraktivniji smo za investitore. Nije ni čudo što je stopa rasta prošle godine bila 4,3 odsto, a ove preko 3,5 odsto. Ali, mi želimo da rastemo još brže i bolje i zato je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio o preko 12 milijardi evra investicija“, naveo je on.

Ministar je istakao da je na nivou Vlade doneta odluka o formiranju komisije za infrastrukturne projekte, na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić.

„Godine koje dolaze su godine razvoja naše zemlje. Sa većom stopom rasta i investicija želimo da podstaknemo dalji rast kvaliteta života građana“, rekao je Mali i zaključio da očekuje samo dobre vesti.

On je istakao da je u prvih sedam meseci ove godine suficit u budžetu 48,5 milijardi dinara, a planiran je deficit, što je, kako ocenjuje, ogroman uspeh i ima prostora za povećanje plata i penzija.

Ministar je rekao da će do kraja godine biti ispunjeno i obećanje po pitanju prosečne plate u Srbiji, jer bi trebalo, prema dosadašnjim ekonomskim pokazateljima, da u decembru pređe 500 evra.

On je podsetio na ocenu uglednog magazina Fajnenšel tajms, da je Srbija lider u svetu po pitanju direktnih stranih investicija i istakao da Vlada veoma ozbiljno pristupa razvijanju ekonomije zemlje.

„Ohrabruje podatak da je u prvih pet meseci ove godine 17 odsto više stranih direktnih investicija u odnosu na prošlu godinu. Investicija je bilo 107 u prošloj godini, a neki kažu da je to loše. Ja pitam šta je dobro? Da zatvaramo, umesto da otvaramo fabrike? Mi nismo sposobni da budemo ponosni da smo prvi u svetu u nečemu što sve zemlje da budu prve“, rekao je ministar.

Mali je rekao i da će za tri nedelje biti doneta odluka o minimalnoj ceni rada, a do kraja septembra o povećanju plata i penzija.

„Već smo razgovarali sa predstavnicima poslodavaca i sindikata, koji imaju različite stavove i želje. Svakako očekujem znatno povećanje. Podsetiću da je prošle godine povećanje bilo 8,6 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari