Mali: Srbija dobija pohvale za preduzete mere 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je učestvovao u ministarskom dijalogu ministara ekonomije i finansija država članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, a sastanku su prisutvovali i predstavnici Evropske komisije i Evropske centralne banke.

Predstavljeni su programi ekonomskih reformi, a glavna tema je bila saniranje ekonomskih posledica virusa korona, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je rekao da se Srbija bori protiv negativnih posledica kovida 19 i da je po ko zna koji put dobila velike pohvale za ekonomske reforme, posebno za rezultate iz 2019. godine i mere koje se sprovode.

„Ovu krizu smo dočekali sa zdravim javnim finansijama i sa dovoljno novca u budžetu. Imamo visoke devizne rezerve, a četiri godine smo imali suficit u budžetu. Sada smo preduzeli mere i izdvojili 5,1 milijardu evra za pomoć privredi i građanima“, podsetio je Mali.

On je istakao, kako je saopšteno, „da je Srbija od svih zemalja koje su danas predstavile svoje programe, pokazala da je ubedljivo najozbiljnija, zbog čega očekuje odlične rezutate do kraja ove godine“.

„Кao što je i Evropska komisija rekla, ova kriza će najmanje loše uticati na Srbiju. Očekuju se najbolja stopa rasta do kraja godine, a podsetiću da smo na kraju prvog kvartala imali stopu rasta od pet odsto BDP-a, dok je evrozona pala 3,3 odsto. Ostale zemlje su daleko iza nas“, rekao je Mali.

Ministar je ocenio da ti rezultati „daju vetar u leđa“ i da očekuje da Srbija ove godine ima najbolji ekonomski rezultat od svih zemalja, ne samo u regionu, već i u Evropi.

Srbija i EU su postigle dogovor o šest preporuka, a koje se tiču dodatnog ublažavanja negativnog uticaja širenja virusa korona na rast i zaposlenost putem odgovarajućih diskrecionih mera fiskalne politike, podrške ekonomskog oporavka kroz povećanje kapitalne potrošnje usmerene na rast, u smislu povećanog udela potrošnje u BDP-u u 2020. godini, kao i na srednjoročnom planu.

Takođe, postignut je dogovor i o poboljšanju upravljanja preduzećima u državnom vlasništvu, između ostalog putem restruktuiranja.

„Preporuke su usmerene i na pomno praćenje izazova po finansijsku stabilnost, koji su rezltat pandemije virusa korona i preduzimanje adekvatnih mera, obezbeđivanje delotvorne, transparentne i nediskriminatorne podrške pogođenim preduzećima, preduzimanje mera za očuvanje zaposlenosti posredstvom kratkoročnih programa i delotvornih mera aktivne politike tržišta rada, kao i poboljšanje socijalnih transfera kako bi se omogućila adekvatna podrška licima sa niskim prihodima, koja su u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti“, navelo je Ministarstvo finansija Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari