Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da očekuje da će se u novembru ove godine videti pri efekti dolaska Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) i da SAD nudi milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija i infrastrukturne projekte.

Mali je posle sastanka sa predstavnicima DFC-a novinarima rekao da će u narednih desetak dana biti precizirana garantna šema pomoći srpskim mikro, malim i srednjim preduzećima i da očekuje da uslovi budu povoljniji nego što je bila pomoć Vlade Srbije da bi se prevazišla kriza u poslovanju usled pandemije korona virusa.

Odgovarajući na pitanje kakve su bile ponuda DFC-a za garancije kredita firmama u Srbiji, ministar je rekao da je ponuda bila veoma povoljna, ali da je on odbio jer želi da se izbori za bolje uslove.

Garantna šema sa DFC-om, kako je objasnio, obezbediće novac za likvidnost preduzećima i kupovinu nove opreme i tehnologije.

„Osim garantne šeme oni insistiraju da obezbedimo i posebnu liniju zamikro, mala i srednja preduzeća, ali do 500 zaposlenih, za njihov dalji razvoj. Na taj način smanjuje se rizik ulaganja, a privrednici dobijaju kredibilitet koji im je potreban da razvijaju i otvaraju nova tržišta“, kazao je Mali.

Na sastanku je, kako je rekao, razgovarano i o projektima iz programa „Srbija 2025“ u vrednosti 14 milijardi evra, kojim je predviđena izgradnja auto-puteva i železničkih pruga, kao i druge infrastrukture.

„Važno je što su predstavnici DFC-a zainteresovani da daju podršku američkim investitorima da dođu u Srbiju i otvore fabrike“, rekao je Mali i dodao da Amerikanci žele da pomognu Srbiji u razvoju finansijskog tržišta i obezbede i druge finansijske instrumente, kako bi se obezbedili dodatni izvori finansiranja.

Mali je podsetio da ranije projektovano da će privredni rast Srbije ove godine biti minus jedan ili nula, ali da najnovije projekcije pokazuju „da smo bliže nuli“.

„Po tome ćemo biti, ako ne prvi, onda među prve tri zemlje u Evropi“, rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari