Malinari osnivaju stranku za sledeće izbore? 1Foto: Danas

Ukoliko ne budu uspeli da ostvare svoje interese, malinari iz užičkog i šabačkog kraja najavljuju mogućnost osnivanja političke partije koja bi trebalo da učestvuje na narednim lokalnim i parlamentarnim izborima.

O tome je bilo reči na nedavnom skupu u Prijepolju, u prisustvu predstavnika udruženja Limska dolina iz Priboja i Prijepolja, Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica i Udruženja poljoprivrednih proizvođača Mačva iz Šapca.

Sa tog sastanka je upućen i dopis predsedniku države Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, ministrima poljoprivrede i trgovine Branislavu Nedimoviću i Rasimu LJajiću sa zahtevom da se što pre ispune obećanja koja su malinarima data letos, nakon čega su oni prekinuli protest i blokadu puta kod Prijepolja.

– Bilo je razgovora o potrebi da formiramo stranku, jer nemamo predstavnike u skupštini koji zastupaju interese poljoprivrednih proizvođača i sva vrata su nam zatvorena. Ako ne uspostavimo ozbiljan dijalog sa državnim institucijama i vrhom države, bićemo prinuđeni da na sledeće izbore izađemo kao grupa građana ili ćemo do tada formirati stranku, kako bismo imali svoje predstavnike koji će zastupati isključivo interese poljoprivrednika ove zemlje, rekla je za Danas Slađana Stanković iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užica i navela da se očekuje da ideju o tome podrže i ostala udruženja poljoprivrednika u zemlji.

Za sada, kako navodi, još se ne zna kako će se stranka zvati, ali će je, kako dodaje, „sigurno voditi stručnjaci koji poznaju problematiku kompletne srpske poljoprivrede“. Uz navode da „poljoprivrednici nemaju ambicija da se bave politikom, niti ih, kako ističe, politika kao profesija zanima“, ona dodaje da je „potrebno da njihovi interesi konačno budu zastupljeni u organima koji donose važne odluke“.

„Svi naši pokušaji da rešimo probleme ne samo u malinarstvu, nego i u kompletnoj poljoprivredi, nisu uspeli i dve godine se vrtimo u začaranom krugu. Niko u Narodnoj skupštini ne govori o problemima proizvođača maline, kupine, borovnice, jabuke i drugih proizvoda u celoj Srbiji i moramo nešto da preduzmemo kako bismo opstali“, poručila je naša sagovornica.

„Mi želimo da se bavimo poljoprivredom i da živimo od našeg rada, ali u Srbiji interesi se ostvaruju samo na visokim pozicijama u državi. Ne zanimaju nas fotelje i politička sastančenja u Beogradu, već želimo da radimo na našim njivama i da živimo od svog rada“, rekla je za Danas Stankovićeva.

Hvaleći Ministarstvo poljoprivrede, za koje je rekla da su njegovi predstavnici „jedini pregovarali sa proizvođačima“, ona je dodala da to Ministarstvo „može da pomogne raznim programima i subvencijama, ali da najvažniji problemi, poput cene maline, njenog uvoza i reeksporta nisu rešeni“.

– Vlada potpuna konfuzija i proizvođači već kasne sa pripremom malinjaka za narednu godinu. Konačne cene za drugu klasu maline variraju od 40 do 80 dinara, za prvu klasu od 100 do 130 dinara, iako je akontna cena trebalo da bude 125 do 130 dinara sa tendencijom rasta do 150 do 160 dinara za prvu klasu. Pojedine hladnjače nisu isplatile maline, zbog čega su malinari protestovali, kao što se dogodilo ispred hladnjače u Gorobilju kod Požege, i najavili su nove i masovne proteste i ispred drugih hladnjača. Konfuziji doprinosi i to što su otkupljivači najavili da će sledeće sezone cena biti 80 dinara, što je katastrofalno“, istakla je Stankovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari