Nastavlja se protest malinara, traži se ostavka Nedimovića i razgovor sa Vučićem (VIDEO) 1Protest malinara Foto: Facebook / https://www.facebook.com/gradprijepolje/

Sastanak malinara i predstavnika hladnjača, koji je danas održan u Užicu, nije uspeo pa su malinari najavili nastavak protesta, koji su započeli pre tri dana kod Prijepolja i kojim traže akontnu cenu od 180 dinara za kilogram tog voća.

Skupu u RPK Užice su prisustvovali predstavnici Grupacije proizvođača svežeg i zamrznutog voća, a interese malinara je zastupalo udruženje „Srpska malina“ ali, osim hroničnih problema u malinasrtvu, nije bilo reči o određivanju akontne cene.

Prema rečima Rada Ljubojevića, vlasnika preduzeća „Sirogojno kompani“ „zaključak sa tog skupa je da „treba nastaviti razgovore o problemima u proizvodnji, preradi i naročito na tržištu maline“.

– Proizvođači moraju da shvate da od završetka berbe moraju da pripremaju sledeću berbu i da bi potpisivanjem ugovora sa hladnjačama trebalo da se oslanjaju na njih. Probleme nećemo rešiti nerazumno niskom otkupnom cenom, ali ni previsokom cenom, jer će se povećavati zalihe u hladnjačama, što je problem ovogodišnjeg otkupa, a to će dovesti do problema i u sledećim berbama“, rekao je novinarima Ljubojević, nakon sastanka u Užicu.

Na pitanje novinara da li je na skupu bilo reči o ceni ovogodišnjeg roda maline, on je rekao da se govorilo „uopšteno o problemu cene, ali ne o određivanju iznosa, jer će cenu određivati svaka hladnjača pojedinačno“.

– Svaka hladnjača odlučivaće o tome koliko će platiti malinu, što zavisi od njene tržišne pozicije, mogućnosti da je plati i plasira“, poručio je Ljubojević.

Sulejman Obućina, predsednik skupštine Udruženja „Zlatna malina“ iz Prijepolja je izjavio da dogovor nije postignut i da razgovor treba da se nastavi u Ministarstvu poljoprvrede i PKS.

– O ceni se nije razgovaralo, već o tome da mora da se pronađe model u budućnosti i, ako je moguće, da se za ovu godinu nađu rešenja između hladnjača i koperanata. To je bilo njihovo kupovanje vremena, a naše gubljenje vremena“, rekao je Obućina.

Na podsećanje da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović poručio da država nema nadležnosti u određivanju otkupnih cena, on je rekao da „malinari nemaju drugog rešenja, osim da izađu na ulice i da protestujuju, jer je malinarstvo opterećeno dugogodišnjim i velikim problemima“.

Ocenivši da je taj skup bio „ponižavajći za malinare“, Borko Pavić iz udruženja „Srpska malina“ je naveo da su hladnjačari i prerađivači odbili da saopšte na koji način mogu da utiču na cenu i koji iznos proizvođači mogu da očekuju.

– Predstavnici hladnjača su nam saopštili da bi svaki proizvođač trebalo da rešava probleme sa hladnjačom kojoj predaje malinu. Mislim da je sastanak bio krajnje ponižavajući, jer smo se nadali da ćemo napraviti konkretan pomak. Sve vreme su nas ubeđivali da je tržište slobodno, da Ministarstvo sa tim nema ništa i da mi sami pokušamo da rešimo sve probleme. Na to mi ne pristajemo, jer su ljudi na blokadi i peku se na suncu i protesti će se nastaviti, poručio je Pavić i dodao da malinari, koji protetsuju kod Prijepolja, zahtevaju ostavku ministra Nedimovića i sastanak sa Aleksandom Vučićem.

Podsetimo, malinari užičkog i prijepoljskog kraja ceo dan blokiraju magistralni put Prijepolje-Bijelo Polje tražeći da otkupna cena maline bude 180 dinar, jer prethodne noći nisu uspeli da se dogovore sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da otkupna cena roda bude 180 dinara. Oni su očekivali da će im se obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić ili premijerka Ana Brnabić od kojih traže da im u dogovoru sa hladnjačarima garantuju minimalnu otkupnu cenu od 180 dinara, ali je premijerka Brnabić danas u Boru izjavila da sa njima neće razgovarati dok traje  blokada.

Prilikom blokade došlo je do incidenta kada je lokalni odbornik iz Prijepolja Bahrija Beganović pokušao da prođe motorom kroz malinare.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari