Malinjaci u zapadnoj Srbiji skoro uništeni 1Foto: Privatna arhiva

Kiša i sneg koji je pao pre neki dan, izazvali su velike štete u voćnjacima, posebno u malinjacima u zapadne Srbije.

Proizvođači navode da je stanje u malinjacima u višim predelima Užica, Arilja, Požege, Bajine Bašte, Ivanjice, Priboja, Prijepolja, Nove Varoši, Kosjerića i Čajetine katastrofalno i da su štete i do 80 odsto.

Podsetivši na to da je do pre nekoliko dana problem bio u sušenju zasada, posebno u nižim predelima, Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, navodi da je sneg, koji je usledio u brdsko-planinskim krajevima, izazvao dodatne štete.

„Pre snega, štete su bile od 50 do 70 odsto na području Zlatiborskog i Moravičkog okruga. To je procena stručnjaka sa Instituta za poljoprivredu i državnih poljoprivrednih stručnih službi. Posle snega, koji je pao u brdsko-planinskim predelima višim od 650 metara, štete su i do 80 odsto“, rekao je za Danas Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

On je dodao da je vlažan sneg, koji je dostizao visinu 10 do 15 centimetara, polomio izdanke i grane, pa oporavak biljaka, kako je procenio, gotovo da neće biti moguć.

„To neće biti moguće zbog kiše, koja danima pada, jer u takvim uslovima nije moguća primena agrotehničkih mera. To je najveći problem i dok ne bude sunčanih dana, nećemo znati da li će išta ostati u malinjacima“, dodao je Radović.

On je istakao da su trenutno angažovani stručnjaci sa fakulteta i instituta, koji sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede obilaze teren kako bi ustanovili stanje pre i posle snega.

Mnogi voćari su noć u kojoj je padao sneg proveli u voćnjacima i uklanjali sneg sa izdanaka. Pod težinom mokrog snega, kako svedoči voćar Milan Lazović iz zlatiborskog sela Alin Potok, čiji malinjaci su na oko 1.000 metara nadmorske visine, lomili su se izdanci voća.

„Nas četvorica smo i tresli i skidali sneg sa malina, a šteta će se videti za koji dan kada izdanci počnu da se suše. Sneg smo skidali sa stabala jabuka i šljiva, kako se ne bi polomile grane i uspeli smo da sačuvamo voće oko kuće“, rekao je Milan Lazović za Zlatiborpress.

„DŽaba rad, trud i sve, kad je velika šteta“, dodao je Branislav Petrović iz istog sela i kazao da je sneg polomio sve izdanke u njegovom malinjaku od 40 ari. Deo malinjaka je osiguran od vremenskih nepogoda, prvenstveno od grada, ali ne i od snega, jer ga je malo ko očekivao polovinom maja, pa poljoprivrednici ne znaju kako će nadoknaditi štetu.

Sredoje Maričić iz ivanjičkog sela Bratovo, koji uzgaja maline na više parcela, na oko hektar i po, navodi da je šteta u njegovim malinjacima i do 50 odsto.

„Ove godine sam osigurao maline od grada, ali ne i od snega i mraza. Prošle godine sam osigurao i protiv snega i mraza, što me mnogo koštalo, a nije bilo ni snega ni mraza, tako da sada ne znam šta da radim“, kazao je Maričić.

Predstavnici ivanjičke opštine su izlazili na teren i razgovarali sa proizvođačima o mogućnostima za naknadu bar dela štete, a da li će to biti moguće biće poznato za nekoliko dana.

I u ariljskom kraju, štete su velike, a Milan Đukić iz udruženja Srpska malina kaže da su najveće štete – od 60 do 70 odsto, u malinjacima u selima Bjeluša i Brekovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari