MAT: Industrijska proizvodnja u Srbiji u prvom tromesečju veća 4,4 odsto 1Ilustracija Foto: Pixabay

Industrijska proizvodnja u Srbiji u prvom tromesečju 2020. godine međugodišnje veća je 4,4 odsto, iako je u prva dva meseca bila veća sedam odsto, ali je u martu naglo pala zbog posledica pandemije virusa COVID-19, saopštili su danas saradnici časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT).

U martu ove godine je, kako su naveli, ukupna industrijska proizvodnja međugodišnje smanjena 0,1 odsto. U tom mesecu je smanjena i proizvodnja elektroprivrede za 9,8 odsto.

Visok rast u martu zadržala je prehrambena industrija od osam odsto, a u mesnoj industriji pad je iznosio jedan odsto.

U tom mesecu visok međugodišnji rast zabeležila je i farmaceutska industrija od 14,6 odsto, dok je proizvodnja motornih vozila pala za 25 odsto, a osnovnih metala za 26 odsto.

Stručnjaci MAT-a naveli su da je u martu prehrambena industrija po vrednosti izvoza zauzela prvo mesto jer je na strano tržište plasirala robu u vrednosti 158 miliona evra, što je 12,2 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Na drugom mestu po vrednosti izvoza, koji je pao 25 odsto, su motorna vozila i prikolice sa vrednošću od 138 miliona evra, dok je izvoz proizvoda od gume i plastike bio vredan 128 miliona evra, ali je to 13,5 odsto manje nego u istom mesecu 2019. godine.

Izvoz električne opreme u martu ove godine pao je za četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine i vredeo je 127 miliona evra dok je proizvodnja osnovnih metala međugodišnje pala 34,4 odsto, a izvoz je u martu vredeo 99 miliona evra.

Ako se uporede podaci o vrednosti izvezene robe u martu ove i 2019. godine izvoz je povećan u poljoprivredi za osam miliona evra, u prehrambenoj industriji za 17 miliona evra, duvanskoj za 26 i u još u nekoliko grana, ali za male iznose vrednosti.

U prvom kvartalu 2020. deficit republičkog budžeta iznosio je 46,9 milijardi dinara zbog pada prihoda, a samo u martu 46,3 milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari