Mediji: Geoks dobio 20 miliona evra subvencija, a u budžet nije uplatio ni trećinu 1Foto: FoNet/Slobodna reč

Upošljavanje 1.250 radnika i otvaranje fabrike italijanske kompanije Geoks u Vranju 2016, koštalo je ukupno 20 miliona evra subvencija, odnosno 16.000 evra po radnom mestu, dok taj poizvođač obuće u budžet Srbije, kroz poreze i doprinose, nije uplatio ni trećinu, piše danas portal Nezavinost.org.

Za izgradnju i početak rada fabrike Geoksa u Vranju koja se sada zatvara, Vlada Srbije je finansirala sa 15 miliona evra, dok je Vranje ovu investiciju pomoglo sa još pet miliona evra.

Italijanska kompanija pre nekoliko dana objavila da zatvara fabriku u Vranju, a kako je za portal Nezavisnost.org kazala Jelena Jovović Ristić, koja je radila kao mazaljka obuće u Geoksu, niko iz uprave radnicima nije najavio da će fabrika biti zatvorena.

„Ovo je veliki šok. Imam dva maloletna deteta, morala sam da podignem kredit od 400.000 dinara. Ne znam šta ću da radim. Dobili smo otkaze u najgorem trenutku, u vreme pandemije, nigde nema posla“, navela je Jovović Ristić.

Ona je posebno, kako je rekla, razočarana u predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić.

„Većina nas na jugu je za Vučića, ali on je rekao da je još pre dva meseca znao da Geoks odlazi iz Vranja. Pa zašto nam to nije dojavio, da se bar neko snađe. A premijerka prvo kaže da niko nije znao za odluku Italijana, a onda je njihov potez opravdala time što su u Srbiji plate toliko visoke da pojedini strani investitori ne mogu da ih prate?! Pa mi smo u Geoksu radili za plate koje su samo malo veće od minimalca“, naglasila je Jovović Ristić.

Ona je rekla da je njena plata bila 38.000 dinara, a ako bi radila i svake subote dobila bi 47.000 dinara.

„Bio je to težak i surov rad, često i ponižavajući. Nismo mogli da idemo u toalet. Zapravo u toalet si mogao da odeš samo sa magnetnom karticom, morao si prvo da se prijaviš, pa kad dođeš na red… Dve kartice za odlazak u toalet koristilo je 45 radnika. Pred toaletom se nalazilo obezbeđenje i nisi mogao da uđeš ako tvoje ime nije bilo na redu“, ispričala je Jovović Ristić.

Dodala je da radnici nisu smeli da reaguju na izuzetno loš odnos prema njima, jer bi poslovodstvo odmah zapretilo kaznama i otkazima.

„Pre pet meseci smo se pobunili zato što nam nije bio isplaćen rad subotama. Međutim, poslovodstvo je odmah suspendovalo 20 radnika i više ih nikad nisu vratili na posao“, kazala je ona.

Naglasila je da radnici očekuju da predsednik Vučić ispuni svoje obećanje i da im do 15. septembra obezbedi nova radna mesta, u suprotnom će doći u Beograd da protestuju ispred Vlade dok se njihov problem ne reši.

Vlast nikada nije saopštila koliko je ukupno potrošila novca poreskih obveznika za dovođenje stranih investitora, kao ni koliko je stvarno zapošljeno ljudi na subvencionisanim radnim mestima, naveo je portal Nezavisnost.org.

Takođe, kako je istaknuto, ne zna se ni po kojim kriterijumima se određuje visina subvencija, nijedan ugovor nije dostupan javnosti i ne zna se da li iko osim predsednika Srbije pregovara sa investitorima.

Pre par godina iz Vranja je otišla i bugarska firma Trejs koja je zapošljavala 250 radnika i bavila se izgradnjom infrastrukture. Oni su Srbiju napustili nezadovoljni zbog nameštanja tendera.

Iz Vranja je otišla i ruska kompanija Spilit čija je delatnost bila proizvodnja nameštaja. Rusi su zapošljavali 200 radnika, a Srbiju su napustili zbog izostanka državne pomoći.

Tri godine nakon svečanog otvaranja pogona u Ćupriji, iz Srbije je 2019. godine otišla i turska komapnija Tibet moda. Na presecanju vrpce, Vučić je rekao da će Turci zaposliti 1.000 radnika i da će predstavljati uzor u Pomoravlju i Srbiji.

Nije poznato da li su i koliko Turci dobili novca na ime subvencija za obećanih 1.000 radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari