Memorandum o osnivanju srpsko-albanske komore 1Foto: PKS

Prvim srpsko-albanskim forumom, koji je okupio više od 300 privrednika, otvara se nova etapa u ekonomskim odnosima dve zemlje, istaknuto je na Poslovnom forumu u Nišu, na kojem su se privrednicima obratili premijeri Aleksandar Vučić i Edi Rama.

Marko Čadež, predsednik PKS i Luan Bregazi, predsednik Biznis Albanija, potpisali su Memorandum o osnivanju srpsko albanske trgovinske komore.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, otvarajući Poslovni forum Srbija-Albanija u Nišu, prvi veliki skup srpskih i albanskih privrednika, rekao je da zasluga za veliku šansu koja je pružena privrednicima Srbije i Albanije da se sastanu na forumu, pripada, pre svega premijerima Rami i Vučiću koji su prepoznali interes poslovnih zajednica, inicirali i podržali održavanje foruma i ličnim angažovanjem stvorili politički okvir za novu fazu u  privrednim odnosima dve zemlje.

„Danas su ovde ne samo velike i najveće srpske i albanske kompanije, već i mala i srednja  preduzeća, za koja se možda nije očekivalo  da budu na prvoj liniji  otvaranja i jačanja ekonomskih veza dve zemlje. Činjenica da su i one prepoznale interes i potencijale za saradnju, daje dodatnu vrednost ovom forumu. Ono što je najbitnije ovaj  poslovni forum je samo uvod  u oko 250 B2B razgovora, pojedinačnih radnih susreta i razgovora srpskih i albanskih privrednika o sasvim konkretnim projektima, poslovima i vidovima saradnje“, naveo je predsednik PKS.

On je dodao da je na jučerašnjem zasedanju Evropskog parlamenta preduzeća učestvovalo pet srpskih kompanija koje su zajedno sa albanskim diskutovale o važnim pitanjima za ekonomiju i poslovanje.

Čadež je je naglasio da će u narednom periodu snažan oslonac i tačka povezivanja srpskih i albanskih kompanija u biti Srpsko-albanska, odnosno, Albansko-srpska trgovinsko-industrijska komora, sa sedištem u Tirani, završivši svoje obraćanje porukom na albanskom jeziku „Hvala vam što zajedno stvaramo budućnost“.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je na otvaranju Poslovnog foruma Srbija-Albanija u Nišu da su poslovni ljudi i investitori iz Albanije dobrodošli i da su im vrata Vlade Srbije i srpsko tržište široko otvoreni. Ističući da su Srbi i Albanci dva najveća naroda na Balkanu, koja ne treba da dozvole da im odnose i budućnost uređuju drugi, premijer Srbije je rekao da su dve zemlje uspele da izgrade prijateljstvo, ali da moraju da unaprede privrednu saradnju i povećaju trgovinsku razmenu.

Edi Rama, predsednik Vlade Albanije, ukazao je da je biznis forum Srbije i Albanije najsjajniji dokaz kako se odnosi dve zemlje, nezavisno od razlika koje postoje, odvijaju u korist građana obe zemlje. Rama je zahvalio predsedniku Privredne komore Srbije Marku Čadežu, koji je, kako je naveo, bio motor čitavog poduhvata i doveo privrednike u tolikom broju u Niš, kao i predsedniku Asocijacije Biznis Albanija Luanu Bregaziju.

Čadež i Bregazi, u prisustvu dva premijera,  potpisali su Memorandum o osnivanju srpsko albanske trgovinske komore. Komora čije će sedište biti u Tirani pružaće logističku podršku privrednicima dve zemlje koji žele da sarađuju, a već u novembru planirana je velika poseta privrednika iz Srbije Albaniji.

Luan Bregazi, predsednik Biznis Albanija ukazao je na veliko interesovanje za saradnju srpskih i albanskih firmi, zahvaljujući dobrim odnosima koje su uspostavili dva premijera.

Regionalni direktor Svetske banke (SB) za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin izjavila je da je ta finansijska institucija na Poslovnom forumu Srbija-Albanija u Nišu kako bi dala podršku projektu pojednostavljenja trgovine i transporta na Zapadnom Balkanu.

Na forumu koji su organizovale PKS i asocijacija Biznis Albanija učestvuju kompanije iz sektora prehrambene industrije, trgovine, elektro i mašinske, građevinske, hemijske, metaloprerađivačke i drvne industrije, kao i u oblasti turizma i hotelijerstva, telekomunikacija i drugih.  Privrednici ne kriju zadovoljstvo učešćem na ovom, do sada, najvećem susretu privrednika dve zemlje i očekuju sklapanje konkretnih poslova i realizaciju zajedničkih projekata.

Nakon plenarnog dela Foruma održani su bilateralni susreti privrednika tokom kojih su predstavnici poslovnih zajednica Srbije i Albanije razgovarali o konkretnim poslovima i zajedničkim projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari