Memorandum o srpsko-korejskom informatičkom centru 1Foto: MDULS

„Danas smo napravili još jedan važan korak ka unapređenju elektronske uprave i informacionog društva u Srbiji i ovim nastavljamo izuzetno dobru saradnju sa Republikom Korejom u ovim oblastima. Osim obuka za državne službenike, uspostavljanjem srpsko-korejskog informatičkog centra otvorićemo vrata i građanima i start-ap kompanijama, uz izgradnju kapaciteta i razvoj obuka u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija“, rekao je ministar Ružić nakon potpisivanja Memoranduma.

Saradnja u pogledu ove inicijative inicirana je u direktnoj komunikaciji sa ambasadom Koreje, a potpisivanju Memoranduma koji je osnov za dalju konkretizaciju i operacionalizaciju saradnje, prethodio je niz bilateralnih sastanka na nivou srpskih i korejskih delegacija.

Tokom posete Republici Koreji, delegacija Srbije je imala priliku da se upozna sa razvojem IKT strategija u ovoj zemlji, kao i sa radom Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva finansija, gradske opštine Dežon, Nacionalne službe zdravstvenog osiguranja, Univerzitetske nacionalne bolnice, Poreske službe, Inovativnog centra i Centra za Informatiku i bezbednost, kako bi se upoznali sa funkcionisanjem informacionih sistema u odnosu na poslove koje obavlja svaka od institucija.

Prethodno, u martu 2016. godine potpisan je potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Koreje o saradnji u oblasti elektronske uprave, kojim je predviđena razmena dobrih praksi dve zemlje.